Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

Τα γραπτά μένουν: 170 δισ. tweets στη Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου


nΤον Απρίλιο του 2010, το Twitter συμφώνησε να παραχωρήσει στη Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου το ιστορικό με τα μηνύματα που είχαν φιλοξενηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στο σάιτ από την έναρξη της λειτουργίας του, αλλά και όλες τις δημόσιες αναρτήσεις που θα ανέβαζαν στο εξής οι χρήστες.
Έκτοτε, 170 δισεκατομμύρια μηνύματα χρηστών της πλατφόρμας microblogging έχουν συγκεντρωθεί ήδη στο ηλεκτρονικό αρχείο της Βιβλιοθήκης, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο μπλογκ του η υπεύθυνη επικοινωνίας του ιδρύματος, Γκέιλ Όστερμπεργκ. Σύμφωνα με την ίδια, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό λογισμικό που θα επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αναζήτηση μηνυμάτων, ώστε το αρχείο να μπορεί να αξιοποιηθεί από επιστήμονες για ερευνητικούς λόγους.
Στις εύλογες ανησυχίες περί πιθανής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, η Βιβλιοθήκη απαντά πως δεν πρόκειται να αποθηκεύσει και να αρχειοθετήσει μηνύματα που έχουν διαγραφεί ή που έχουν δημοσιευθεί σαν απόρρητα. Άλλωστε, δίνει το χρονικό περιθώριο για την διαγραφή του όποιου μηνύματος, αφού αυτό μεταφέρεται στα αρχεία της Βιβλιοθήκης, σε διάστημα 6 μηνών. Μάλιστα, μετά από μία επιλογή που εγκαινίασε το Twitter, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο κάθε χρήστης μπορεί να αρχειοθετεί τα δικά του μηνύματα, αν θέλει, ώστε να βοηθήσει και αυτός στην όλη διαδικασία, αλλά να έχει και αυτός άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κογκρέσου.
Σε τι χρησιμεύουν όμως όλα αυτά; Κατ’ αρχήν σίγουρα σε διάφορες στατιστικές έρευνες. Η καθηγήτρια Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Κόρνελ στην Ουάσινγκτον, Λι Χάμφρις, δηλώνει πως «τα εκατομμύρια αυτά tweets μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο γράφτηκαν».

Πηγή: www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών