Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

Φυλλομετρώντας αρχαιολογικά λευκώματα διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο

 
Συχνά-πυκνά έχω ενοχές για το χρόνο που περνάω σερφάροντας στο διαδίκτυο και η μόνη περίπτωση που καθησυχάζω τις τύψεις μέσα μου είναι όταν συμβουλεύομαι αρχαιολογικά βιβλία.
Έτσι αποφάσισα να μοιράζομαι μαζί σας από καιρού εις καιρόν, αν σας ενδιαφέρει, μερικές πραγματικά θαυμάσιες εκδόσεις που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Ξεφυλλίζονται χωρίς ενοχές, διότι απλούστατα υπάρχει το άλλοθι της μάθησης.
Σήμερα σας συνιστώ τους περίφημους δεκατρείς καταλόγους ελληνικών μουσείων που έχει εκδόσει και διαθέτει ελεύθερα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε σειρά με τίτλο "Ο Κύκλος των Μουσείων". Πρόκειται για εκδόσεις που δεν κυκλοφούν στο εμπόριο σε έντυπη μορφή. Τυπώνονται σε ελάχιστα αντίτυπα που διανέμει το ίδρυμα "δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και διάφοροι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό". Οι εκδόσεις αυτές συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κείμενα γραμμένα από ειδικούς και πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες και στ'αλήθεια αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τις φυλλομετρήσετε. Σημειώστε ότι οι τόμοι είναι προσβάσιμοι μόνον διαδικτυακά και δεν μεταφορτώνονται στον υπολογιστή, υπάρχει όμως η δυνατότητα να εκτυπωθούν.
Προκειμένου να σας δελεάσω, διάλεξα μιά φωτογραφία από κάθε έναν από τους τόμους αυτούς. Πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο, οδηγείστε απευθείας στο βιβλίο (σας παραπέμπω στην ελληνική έκδοση, αλλά υπάρχει και αγγλική) και αρχίζετε το φυλλομέτρημα. Με ένα κλικ στο σημείο που σας ενδιαφέρει έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μεγέθυνση στη σελίδα.

 

λεπτομέρεια πορτρέτου από την Αντινοόπολη, 3ος αι. μ.Χ.
 

ανάγλυφος πάνθηρας από τη ζωφόρο του Εκατόμπεδου
 

λεπτομέρεια του προσώπου του αρχαϊκού αγάλματος του Απόλλωνα από το θησαυρό χάλκινων αντικειμένων του Πειραιά
 

Πήλινος αναθηματικός πίνακας με τη Δήμητρα και την Κόρη, 6ος αι. π.Χ.
 

Τοιχογραφία με παράσταση αρματοδρομίας
 

Χρυσό κλαδί μυρτιάς, πιθανόν από στεφάνι, 4ος αι. π.Χ.
 

λεπτομέρεια από την πώρινη επικονιαμένη σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας, περ. 1350 π.Χ.
 

χρυσελεφάντινη κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα, 6ος αι. π.Χ.
 

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων
 

Χάλκινο έλασμα με δύο Κένταυρους που καταχώνουν στη γη τον Καινέα και τον χτυπούν με ξεριζωμένα δέντρα, 7ος αι. π.Χ.
 

Άγαλμα της Ίσιδας Αφροδίτης από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών
 

Πλακίδιο από ελεφαντόδοντο με παράσταση άρματος με δύο επιβάτες. Στο πλαίσιο κηνυγετικά σκυλιά και αμφίκοιλοι βωμοί, 13ος αι. π.Χ.
 

Πήλινο σύμπλεγμα Έρωτα και Ψυχής, 1ος αι. π.Χ.
 

Όστρεα τριδάκνης διαμορφωμένα σε γυναικείες κεφαλές με καλύπτρα, εισηγμένα από τη Φοινίκη ή την Παλαιστίνη, 8ος αι. π.Χ.
*****
Και κάτι τελευταίο: εκτός από τους 13 τόμους των αρχαίων ελληνικών μουσείων, η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λάτση διαθέτει και άλλες εξαιρετικές εκδόσεις.
 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών