Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

Στο «σφυρί» μεσαιωνικός οδηγός σεξ

 

sto-sfyri-mesaionikos-odigos-seks-
Περίπου 400 λίρες αναμένεται να πιάσει στη δημοπρασία μεσαιωνικό εγχειρίδιο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Ο οδηγός σεξ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1680 για να καταργηθεί στα μέσα του 18ου αιώνα και παρέμεινε κατηργημένο μέχρι την άρση της απαγόρευσης τη δεκαετία του ’60, ενώ αναμένεται να βγει στο «σφυρί» μέσα στον μήνα.

Το εγχειρίδιο προσφέρει πληροφορίες σε ερασιτέχνες μαίες και νεαρά παντρεμένα ζευγάρια αναφορικά με το σεξ και την εγκυμοσύνη.

Η ειδικός βιβλίων, εκπρόσωπος της δημοπρασίας, Cathy Marsden, ανέφερε πως το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ήταν πολύ δημοφιλές και κυρίως το χιλιοτυπωμένο της εποχής του, ενώ υπήρξαν πολλές επανεκδόσεις. «Το βιβλίο περιέχει τρομερές προειδοποιήσεις για τις πιθανές συνέπειες του εξωσυζυγικού σεξ. Για τον σύγχρονο αναγνώστη απλώς αποτελεί μία απίστευτη ιστορία για την αλλαγή των προοπτικών στο σεξ. Δεν περιλαμβάνει κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί βρώμιο στην κοινωνία μας σήμερα. Είναι περισσότερο αστείο», είπε η ειδικός.

Στο εγχειρίδιο περιέχονται επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αντιλήψεις του 17ου αιώνα, οπότε θεωρείτο ότι είναι ευεργετικό για μία γυναίκα να απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή ώστε να συλλάβει παιδί. Υπαινίσσεται πως πρέπει και οι άνδρες και οι γυναίκες να χαίρονται το σεξ. Πολύ αργότερα, όταν διαπίστωσαν πως μία γυναίκα δεν χρειαζόταν να έρχεται σε οργασμό για να μείνει έγκυος, η ιδέα μίας γυναίκας που απολάμβανε το σεξ θεωρήθηκε πολύ πιο ασήμαντη.

Ο οδηγός αποδόθηκε στον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, αλλά ελάχιστα στοιχεία αν όχι τίποτα υποδεικνύουν ότι αυτός είναι ο συγγραφέας του. Δεν είναι κάτι γνωστό για τον πραγματικό δημιουργό του οδηγού. Η έκδοση που δημοπρατείται στο Εδιμβούργο την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, θεωρείται ότι εκδόθηκε το 1766.
 
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών