Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

Με πράξεις ανυπακοής, ακαδημαϊκοί και χρήστες τιμούν τον χακτιβιστή Άαρον Σουόρτς

 
O Edward Tufte, καθηγητής πολιτκής επιστήμης, στατιστικής και πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Yale, μιλά για τον Άαρον Σουόρτς στο μνημόσυνο που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2013 στην Νέα Υόρκη.
O Edward Tufte, καθηγητής πολιτκής επιστήμης, στατιστικής και πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Yale, μιλά για τον Άαρον Σουόρτς στο μνημόσυνο που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2013 στην Νέα Υόρκη.
 
Για να τιμήσουν τον 26χρονο αυτόχειρα χακτιβιστή Άαρον Σουόρτς, ακαδημαϊκοί ασπάζονται την ιδέα της ανοικτής πρόσβασης στην έρευνα και δημοσιεύουν ελεύθερα τα άρθρα τους μαζικά υπό μορφή PDF. Στο Twitter, διαδίδεται η προσπάθεια να αποδοθούν τιμές στον «Άγιο του Διαδικτύου» κάνοντας πράξη όλα όσα πρέσβευε: την ανοικτή πρόσβαση στην γνώση, τα ανοικτά δεδομένα και την ανοικτή αδειοδότηση έργων, με τις άδειες Creative Commons. Νωρίτερα, οι Anonymous αποχαιρετούσαν τον χακτιβιστή Σουόρτς, χτυπώντας το MIT.edu.
  • Μπορείτε να βρείτε τα ακαδημαϊκά άρθρα που μοιράζονται καθηγητές από όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα) με το hashtag #pdftribute
  • Στο http://pdftribute.net/ συγκεντρώνονται όλα τα tweet με το hashtag και τις παραπομπές στα επιστημονικά άρθρα, που διατίθενται ανοικτά.
Με ένα κλικ στο bookmarklet (διαθέσιμο στην διεύθυνση http://aaronsw.archiveteam.org/), οι χρήστες καλούνται να επαναλάβουν το αδίκημα για το οποίο αντιμετώπιζε 35ετή φυλάκιση στις ΗΠΑ ο έξοχος προγραμματιστής και οραματιστής το 2013, δηλαδή να προβούν σε μια πράξη ανυπακοής και να «απελευθερώσουν» ένα έγγραφο από την συνδρομητική βάση JSTOR. Οι χρήστες κατεβάζουν ένα έγγραφο ο καθένας και το μοιράζουν, κατά παράβαση των όρων της βάσης του MIT, αφήνοντας ένα μήνυμα προς τιμήν του Άαρον Σουόρτς. «Έτσι θα αποδείξετε ότι δεν ήταν μάταιος ο αγώνας και ο θάνατος του νεαρού χακτιβιστή», γράφουν οι Neurobonkers στο BigThink.com, όπου άνθρωποι από διάφορα σημεία του κόσμου συζητούν και αναλύουν τις επονομαζόμενες «μεγάλες ιδέες» της εποχής μας. Την ώρα της δημοσίευσης, 3.177 έγγραφα «είχαν σωθεί».

Το 2011, ο Σουόρτς κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θεωρούσε πως θα έπρεπε να διατίθενται ελεύθερα ως κοινό κτήμα. Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή torrent στο Ίντερνετ, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο Σουόρτς συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη -το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται επισείει ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνων και 1 εκατομμύριο δολάρια πρόστιμο. Επρόκειτο να δικαστεί λίγες εβδομάδες αργότερα.
  • Μπορείτε να γνωρίσετε την Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα, από τον δικτυακό τόπο openaccess.gr, ο οποίος υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
  • Στο Αποθετήριο Ήλιος η πρόσβαση είναι ανοικτή στο πλούσιο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Πηγή: tech.in.gr
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών