Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2013

Κάντε το διάβασμα μια ευχάριστη συνήθεια

 
books46099
 
Το διάβασμα έχει φανατικούς φίλους αλλά και άσπονδους εχθρούς. Οι λάτρεις του διαβάσματος, αναγνωρίζουν τα οφέλη του.
Προσφέρει γνώσεις, ψυχαγωγεί, σας απασχολεί δημιουργικά στον ελεύθερό σας χρόνο και σας διανθίζει τη φαντασία. Είναι αρκετά απλό το διάβασμα να αρχίσει να σας γίνεται ευχάριστη συνήθεια. Ας δούμε ορισμένες μεθόδους…

Επιλέξτε είδος

Το αντικείμενο του βιβλίου που θα πάρετε στα χέρια σας για να διαβάσετε, είναι το σημαντικότερο. Η επιλογή ενός είδους της αρεσκείας σας ή που σας αφορά επαγγελματικά, θα σας δώσει περισσότερα κίνητρα. Διαβάστε σχετικές κριτικές, ρωτήστε φίλους και καταλήξτε στο είδος που σας ταιριάζει
και θα σας προσφέρει αυτό που θέλετε.

Μην επηρεαστείτε

Εάν ένα βιβλίο γίνεται best-seller δεν το κάνει αυτόματα ενδιαφέρον. Εάν δεν σας συγκινούν οι ιστορίες με βρικόλακες και πλάσματα της φαντασίας, προτιμήστε να διαβάσετε μια βιογραφία ή ένα ιστορικό βιβλίο. Επίσης, ενδιαφέροντα μπορεί να σας φανούν και τα βιβλία με συμβουλές (π.χ. μαγειρική, διακόσμηση). Μια επιπλέον λύση είναι να κάνετε την αρχή με ένα κλασσικό βιβλίο.

Βρείτε τη γωνιά σας

Το περιβάλλον στο οποίο θα διαβάσετε είναι πολύ σημαντικό. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος για να μην αποσπάστε. Φροντίστε επίσης να είστε άνετα και να σας αποπνέει χαλάρωση. Μόνο έτσι θα απολαύσετε πραγματικά το βιβλίο σας, ίσως μαζί με έναν ζεστό καφέ. Αρκετά της μόδας είναι και οι καφετέριες-αναγνωστήρια, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε.

Στάση σώματος

Εκτός από το μέρος, πρέπει να βρείτε και πού ή πώς θα κάτσετε για να διαβάσετε. Άλλοι προτιμούν σε καρέκλα, άλλοι σε καναπέ, άλλοι ξαπλωμένοι. Αποφασίστε με βάση τι σας κάνει να είστε πιο ξεκούραστα και άνετα. Προτιμήστε να ακουμπάτε κάπου το βιβλίο, ώστε να μην κουράζετε τα χέρια σας και εγκαταλείψετε το διάβασμα γρήγορα.

Αφιερώστε χρόνο

Φροντίστε να μην έχετε αφήσει υποχρεώσεις πριν ξεκινήσετε το διάβασμα. Εάν δεν μπορείτε να αφοσιωθείτε στο βιβλίο σας, δεν πρόκειται ποτέ να το απολαύσετε. Το μυαλό σας θα τρέχει αλλού και ίσως προκύπτουν άλλα ζητήματα, με συνέπεια να διακόπτετε και να χάνετε το ενδιαφέρον σας.

Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας

Συνήθως αυτό είναι ευκολότερο για τα παιδιά. Εάν δυσκολεύεστε, κλείστε για μια στιγμή τα μάτια σας. Προσπαθήστε να ζωντανέψετε την εικόνα που μόλις διαβάσατε. Εάν έχετε πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο βιβλίο μόνο, τότε απλά αλλάξτε το.

Απολαύστε τη στιγμή

Το διάβασμα μπορεί να συνοδευτεί με διάφορα εδέσματα. Κάντε το μια απολαυστική διαδικασία, χωρίς όμως να περνάτε στο άλλο άκρο. Αφού βάλετε έναν στόχο για το σημείο που θα φτάσετε το βιβλίο, μπορείτε να κάνετε κάποια άλλη αγαπημένη σας ασχολία.
Πάρτε το βιβλίο μαζί σας
Όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να διαβάσετε κομμάτι από το βιβλίο σας. Για παράδειγμα, είναι αρκετά πιθανό κατά τη διαδρομή σας από ή προς τη δουλειά, να έχετε χρόνο να διαβάσετε στο λεωφορείο. Με τον τρόπο αυτό το βιβλίο θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

Μιλήστε για το βιβλίο

Προτείνετε το βιβλίο και μιλήστε για αυτό σε κοντινά σας άτομα. Συζητήστε με άλλους που το έχουν διαβάσει, αναλύστε όσο μπορείτε τα ενδιαφέροντα σημεία και εκφράστε τις απορίες σας. Παροτρύνετε και άλλους να το διαβάσουν εάν σας άρεσε.
 
Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών