Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2013

Αποδήμησε στον «Χώρο διασποράς» ο Ανδρέας Παστελλάς

 
Ύστατο χαίρε στον «ποιητή του Αγώνα»
 
 
 
Μια ηγετική ποιητική φωνή της Κύπρου και του μείζονος Ελληνισμού σίγησε την Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το νησί στην πνευματική φτώχεια. Μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο ποιητής του Αγώνα, Ανδρέας Παστελλάς, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών και εκτός από το σπουδαίο του λογοτεχνικό έργο, κληροδότησε στα πνευματικά μας πράγματα μια σπουδαία προσφορά στη μελέτη της κυπριακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε άοκνα για την ενίσχυση, περιφρούρηση και υπεράσπιση «του πιο πολύτιμου πολιτιστικού αγαθού» -όπως διακήρυττε- της Ελληνικής Γλώσσας. Η κηδεία του τελείται σήμερα στις 2 μ.μ. στον ναό Αγίας Τριάδας της Λεμεσού και η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου.
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια και αφυπηρέτησε ως λυκειάρχης Μέσης Εκπαίδευσης. Πρωτοδημοσίευσε κείμενα στο περιοδικό «Κυπριακά Γράμματα». Διετέλεσε μέλος της εκδοτικής ομάδας των περιοδικών «Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης» και «Κυπριακά Χρονικά». Το 1971 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Χώρος διασποράς» (1970) και «Μεταθανατίως αποσχηματισθείς» (1995). Εξέδωσε επίσης τις μελέτες «Τα καθ’ οδόν» (2002), «Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά» (2002), «Γκρίζο έως βαθύχρωμο σκούρο» (2003), «12 κείμενα για τον Κώστα Μόντη» (Συλλογικό με τον Γ. Κεχαγιόγλου κ.ά.).
Ζούμε σε αντιπνευματική εποχή
 
Ο Παστελλάς έφυγε με την πικρή εντύπωση ότι ζούμε σε μια αντιπνευματική εποχή. «Στις μέρες μας υπάρχει μια διάχυση ενδιαφερόντων που εστιάζονται στο εύκολο κέρδος και στον καταναλωτισμό που έχει μπολιάσει όλους τους οργανισμούς. Δεν έχει μείνει τίποτα αλώβητο», έλεγε σε συνέντευξή του στον ‘‘Φ’’ τον Δεκέμβριο του 2001. Έντονες και αποκρυσταλλωμένες ήταν οι απόψεις του για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου και τις διατύπωνε με παρρησία. «Τα κόμματα εξακολουθούν να είναι προσωποπαγή και ενεργούν με καιροσκοπισμό κυρίως στα ζητήματα που αφορούν στην τακτική και τις επιλογές τους», σημείωνε 12 χρόνια πριν. «Ο τρόπος που ενεργούν μέσα στην κοινωνία, είναι καθαρά πελατειακός. Ούτε καλλιεργούν ούτε προβάλλουν τις αξίες τους που όφειλαν να προάγουν μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει ο λαός μας. Και ο λαός, για να αντέξει, πρέπει να έχει γερά θεμέλια για να πατά πάνω. Δυστυχώς, τα κόμματα δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή την αποστολή». Συναισθήματα απογοήτευσης, επίσης, τον είχαν καταλάβει απέναντι στη σύγχρονη νεολαία: «Η νέα γενιά τελεί υπό την υπερπροστασία μιας κοινωνίας η οποία διεφθάρη ώς το μεδούλι», διαπίστωνε.

Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών