Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013

Τιμπουκτού: Σώα τα πιο πολύτιμα από τα αρχαία χειρόγραφα της βιβλιοθήκης


Διασώθηκαν τελικά παρά την πυρπόληση της βιβλιοθήκης

Τιμπουκτού: Σώα τα πιο πολύτιμα από τα αρχαία χειρόγραφα του
Υπάλληλος βιβλιοθήκης στο Τιμπουκτού μπροστά σε προθήκες με συντηρημένα χειρόγραφα. (AP Photo/Ben Curtis)
        
Διασώθηκαν τελικά τα πιο πολύτιμα από τα αραβικά χειρόγραφα που ήταν αποθηκευμένα στη πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι, σε ένα παλιό κτήριο αποθήκης και στο Ινστιτούτο-Βιβλιοθήκη Αχμέντ Μπάμπα, και που μέχρι πριν λίγες ώρες θεωρείτο πως είχαν καταστρέψει οι ισλαμιστές αντάρτες που είχαν εισβάλει στη πόλη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Τιμπουκτού, Ουζμάν Αλέ, οι ισλαμιστές που εγκατέλειψαν την πόλη καθώς πλησίαζαν σε αυτήν τα γαλλικά και μαλινέζικα στρατεύματα, πυρπόλησαν την τετραώροφη βιβλιοθήκη της πόλης. Σήμερα όμως ήραν τα καλά νέα: «Όσα έγγραφα βρίσκονταν εκεί διασώθηκαν, ευτυχώς δεν κάηκαν», σημειώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μαχμούντ Ζουμπέρ, προσθέτοντας πως «τα χειρόγραφα μεταφέρθηκαν σε ένα πολύ ασφαλές μέρος. Αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ. Τα χειρόγραφα είναι απολύτως ασφαλή».


Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διευθυντής στο Πρόγραμμα Χειρογράφων του Τιμπουκτού, που τέλει υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. «Υπήρχαν ελάχιστα χειρόγραφα στην βιβλιοθήκη Αχμεντ Μπάμπα, αλλά όλα τα υπόλοιπα είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή κρυψώνα εκτός της χώρας», συμπλήρωσε ο Σαμίλ Τζέπι από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν που ηγείται του προγράμματος.

Το Ινστιτούτο Αχμέντ Μπάμπα, μία από τις βιβλιοθήκες της πόλης που περιέχουν σπάνια και ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο συγγραφέα του 16ου αιώνα που γεννήθηκε στο Τιμπουκτού. Τα αρχαία χειρόγραφα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γραμμένα στην αραβική και κάποια σε αφρικανικές γλώσσες, θεωρούνταν ότι είχαν σημαντική πολιτιστική αξία. Συνολικά τα χειρόγραφα υπολογίζονταν σε περισσότερα από 100.000, ανάμεσά τους πολλές εκδόσεις του Κορανίου, βιβλία για την ιστορία της Αφρικής και της νότιας Ευρώπης, καθώς και χειρόγραφα για Μαθηματικά, Ιατρική, Αστρολογία και Αστρονομία.
 
Το Ινστιτούτο εγκαινιάστηκε το 2009 με χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα απ' τον 13ο και 14ο αιώνα, όταν το Τιμπουκτού άνθιζε ως κέντρο ισλαμικών γραμμάτων και ως αναγκαστικός σταθμός καραβανιών που διέσχιζαν την έρημο Σαχάρα.

Στον περίπου ένα χρόνο που κατείχαν το Τιμπουκτού, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απ' την UNESCO, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέστρεψαν συστηματικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, θεωρώντας τα παγανιστικά καθώς και πολλά μαυσωλεία ιερών προσώπων στην παράδοση των σούφι.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών