Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana

 

Στόχος η ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών κτιρίων

 
Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana
 


Η ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών κτιρίων στην ψηφιακή ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη Europeana ήταν το θέμα της ημερίδας που έγινε την Τετάρτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

«Αναδεικνύοντας αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικά κτίρια στη Europeana. Θεωρία και βέλτιστες πρακτικές στην τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος» είναιτο θέμα του ευρωπαϊκου δικτύου CARARE, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της Europeana.


«Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων εφαρμογών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της στρατηγικής και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού»,

όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη. Στάθηκε ιδιαίτερα μάλιστα στα δύο έργα του τομέα του Πολιτισμού που και προορίζονται να αποτελέσουν τα θεμέλια ανάπτυξης νέων εφαρμογών αξιοποίησης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας και δημιουργεί τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση και προβολή του συνόλου της πληροφορίας που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και το Εθνικό Αρχείο Μνημείων στο οποίο καταγράφεται το σύνολο των πληροφοριών για το μνημειακό πλούτο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το έργο CARARE άρχισε την 1η Φεβρουαρίου του 2010 με διάρκεια τρία χρόνια και στόχο να συμβάλλει στη συγκέντρωση και διάθεση ψηφιακού υλικού για την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Europeana.
 
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών