Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2013

Οι ηλικιωμένοι διαβάζουν ευκολότερα από tablet παρά από βιβλίο

 

Αλλά δεν τους αρέσει.

 
 
 
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας το βρίσκουν κατά βάθος πιο εύκολο να διαβάσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε ένα υπολογιστή - ταμπλέτα, όμως δεν τους αρέσει η εμπειρία της ψηφιακής ανάγνωσης και προτιμούν ένα κανονικό τυπωμένο βιβλίο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ενώ οι ηλικιωμένοι δηλώνουν πως ευχαριστιούνται περισσότερο το παραδοσιακό διάβασμα, στο οποίο άλλωστε έχουν συνηθίσει όλη τη ζωή τους, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος και ο νους τους κουράζονται λιγότερο όταν διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάιντς, του Γκέτιγκεν και του Μάρμπουργκ, με επικεφαλής τη δρα Φραντσίσκα Κρέτσμαρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLoS ONE», πραγματοποίησαν πειράματα με 56 άτομα ηλικίας 66 έως 77 ετών. Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές διάβαζαν ταχύτερα και, παράλληλα, ο εγκέφαλός τους κατέβαλε μικρότερη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιούσαν υπολογιστή - ταμπλέτα από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο ή ακόμα και από μια εξειδικευμένη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader), όπως το Amazon Kindle.
«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή και ότι, σε αυτήν την περίπτωση, στους ανθρώπους μένουν λιγότερα στο μυαλό τους από αυτά που διαβάζουν. Όμως η μελέτη μας έδειξε πως οι γηραιότεροι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, μπορούν να διαβάζουν καλύτερα από τους υπολογιστές - ταμπλέτες, ίσως χάρη στην καλύτερη οπτική αντίθεση (σε σχέση με ένα βιβλίο)», όπως είπε η Κρέτσμαρ, αναφερόμενη στον φωτισμό υποβάθρου που προσφέρουν οι ταμπλέτες (αλλά όχι οι παλαιότεροι e-readers). Το μεγαλύτερο «κοντράστ» βοηθά τους ηλικιωμένους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα γράμματα και τις λέξεις, με συνέπεια ο εγκέφαλός τους να κάνει ταχύτερη γλωσσική επεξεργασία.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς και σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι πωλήσεις τους έχουν ήδη ξεπεράσει εκείνες των παραδοσιακών βιβλίων από χαρτί. Σε αρκετές όμως χώρες υπάρχει ακόμα υστέρηση και διστακτικότητα στην επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν ξεπερνούν το 1% του συνολικού τζίρου στην αγορά βιβλίου.
Όσο πιο επιφυλακτική -ή και φοβική- είναι μια κοινωνία ή μια κατηγορία ανθρώπων (συνήθως η τρίτη ηλικία) απέναντι στις νέες τεχνολογίες γενικότερα, τόσο πιο δύσκολη, μεταξύ άλλων, είναι και η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Η γερμανική έρευνα ανέδειξε ένα παράδοξο: Οι ηλικιωμένοι δήλωσαν ότι υποκειμενικά τους φαινόταν πιο εύκολο και ευχάριστο να διαβάζουν από παραδοσιακό παρά από ηλεκτρονικό βιβλίο. Όμως οι αντικειμενικές μετρήσεις των επιστημόνων (ανάλυση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων κ.α.) έδειξαν το ακριβώς αντίθετο: οι ηλικιωμένοι διάβαζαν πιο γρήγορα και άνετα το ηλεκτρονικό βιβλίο, παρόλο που δεν το παραδέχονταν ή δεν το αναγνώριζαν ως υποκειμενική εμπειρία τους.
«Η νοητική και νευρωνική προσπάθεια που καταβάλλει ένας ηλικιωμένος για να διαβάσει από ένα υπολογιστή - ταμπλέτα, είναι μικρότερη από αυτήν που απαιτείται για να διαβάσει από ένα τυπωμένο βιβλίο ή και από μια συσκευή e-reader», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.
Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι εθελοντές ηλικίας 21 έως 34 ετών δεν εμφάνιζαν ανάλογη διαφορά, καθώς στην περίπτωσή τους η ανάγνωση από ταμπλέτα δεν υπερτερούσε σε σχέση με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader) και το τυπωμένο βιβλίο, όσον αφορά τις αντικειμενικές μετρήσεις του εγκεφάλου τους.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών