Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2013

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μηνύει Γαλλία και Λουξεμβούργο για το χαμηλό ΦΠΑ στα ebooks

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο για τον ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ που επιβάλλουν στα ηλεκτρονικά βιβλία από τις αρχές του 2012. Στη Γαλλία τα ηλεκτρονικά βιβλία επιβαρύνονται με ΦΠΑ 7%, όσο δηλαδή και στα έντυπα, ενώ στο Λουξεμβούργο τα ebooks επιβαρύονται με ΦΠΑ μόλις 3%.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα ebooks δεν ανήκουν στην ίδια, κατώτερη κλίμακα ΦΠΑ με τα έντυπα βιβλία, αλλά στην ανώτερη κλίμακα αφού θεωρούνται ηλεκτρονική υπηρεσία. Έτσι, αν ο ΦΠΑ στα ebooks ήταν στις δύο χώρες σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα διαμορφωνόταν στο 17,5% για τη Γαλλία και στο 15% για το Λουξεμβούργο. Δηλαδή πολύ υψηλότερα.

Η ιδιαιτερότητα του Λουξεμβούργου είναι ότι πρόκειται για την έδρα στην Ευρώπη τόσο του Amazon όσο και των App Store και iBookstore της Apple. Amazon και Apple καταβάλουν με αυτόν τον τρόπο πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ ανεξάρτητα αν ο αγοραστής-αναγνώστης βρίσκεται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, οι δύο εταιρίες έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που έχουν την έδρα τους σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, ο ΦΠΑ για ebooks είναι 23% (η ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ), ενώ για τα έντυπα βιβλία είναι 6,5% (η κατώτερη κλίμακα).

Πηγή: Bloomberg, eanagnostis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών