Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2013

Ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μηνύουν το Amazon και τους 6 μεγάλους εκδότες για το DRM

Τρια ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση κατά του Amazon και των 6 μεγάλων εκδοτικών οίκων υποστηρίζοντας ότι το DRM ("κλείδωμα" των ebooks) που χρησιμοποιεί το Amazon δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Ένα βιβλιοπωλείο στο Μανχάταν και δύο βιβλιοπωλεία στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ στρέφονται κατά του Amazon γιατί τα κλειδωμένα ebooks που αγοράζονται από αυτό διαβάζονται αποκλειστικά σε συσκευές Kindle ή σε εφαρμογές Kindle σε άλλες συσκευές. Τα βιβλιοπωλεία διεκδικούν να εκπροσωπήσουν νομικά όλα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ.


Στρέφονται ειδικά κατά του Amazon, καθώς αυτό θεωρείται πως κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ebooks των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μήνυση, το Amazon κατέχει ποσοστό 60% της αγοράς, έναντι 25% του Barnes & Noble και κάτω από 10% της Apple. Το Kobo, που διαθέτει ακόμα μικρότερο ποσοστό της αγοράς και δίνει τη δυνατότητα πώλησης ebooks σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, δεν αναφέρεται στη μήνυση.

Πρόσφατα, οι 6 μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό με τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κατηγορίες για καρτέλ τιμών στα ebooks.

Πηγή: paidContent, eanagnostis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών