Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2013

To Aρχείο της ΕΡΤ στις Ψηφιακές Εκθέσεις του EUscreen και της Europeana

 
Οι διιαδικτυακές εκθέσεις δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργουEUscreen - μια κοινοπραξία 37 φορέων από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το BBC, η ORFRAI, η TV CATALUNIA, το DR, το TV ROMANIALUCE, η NAVA και η ΕΡΤ­, που συντονίζονται από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Με στόχο την αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού και τη γνωριμία με την πλούσια και πολυποίκιλη ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το έργο EUscreen διαθέτει ανοικτά στο διαδίκτυο περισσότερα από 30.000 τεκμήρια τηλεοπτικού περιεχομένου (βίντεο,φωτογραφίες, άρθρα).
 
Η τρέχουσα έκδοση του πολύγλωσσου δικτυακού τόπου www.euscreen.eu(και στα ελληνικά) περιλαμβάνει ήδη 22 ψηφιακές εκθέσειςμεποικίληθεματολογία (Being European, Culture in Europe, Religion and Faith, Fashion, Television in Europe, κ.ά.). Οι εκθέσεις οι οποίες φιλοξενούνται στο portal και διαρκώς εμπλουτίζονται με νέο υλικό, καλύπτουν ιστορικά γεγονότα, πολιτικά θέματα και συζητήσεις και μια ευρεία ποικιλία από θέματα της καθημερινής ζωής στην Ευρώπη. To περιεχόμενο αυτό διατίθεται επίσης online και μέσω της Εuropeana,της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (www.europeana.eu).
 
Στην πλούσια αυτή δεξαμενή υλικού από την 60ετή και πλέον Ιστορία της Τηλεόρασης στην Ευρώπη, συμμετέχει και η ΕΡΤ με 4.200 τεκμήρια από την ελληνική ραδιοτηλεόραση. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να δουν ιστορικές σειρές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όπως "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος", "Ιστορίες ραδιόφωνου", "Αρχαιολογικές ξεναγήσεις", θεατρικά έργα, όπως "Προμηθέας Δεσμώτης", "Ηλέκτρα", επεισόδια από τις σειρές ντοκιμαντέρ "Παρασκήνιο" (Ροβήρος Μανθούλης, Κώστας Αξελός, Θεόφιλος,Νίκος Σκαλκώτας, Κώστας Γαβράς, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης), "Εξάντας", "Εποχές και Συγγραφείς" (Κώστας Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος, Κωνσταντίνος Καβάφης, Στρατής Τσίρκας), "Μονόγραμμα" (Ιάνης Ξενάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος), το ντοκιμαντέρ "Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων",σειρές-πορτρέτα με αφιερώματα στον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο κ.ά.
 
 
Από το σύνολο των παραπάνω θεμάτων, τα 200 είναι αμιγώς θέματα της ΕΡΤ, ενώ τα 4.000 προέρχονται από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ), φορέα που έχει συγχωνευθεί με την ΕΡΤ. Το Αρχείο της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εικόνας και Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ολοκλήρωσε την επεξεργασία του περιεχομένου και της μετάφρασης των τεκμηρίων "Επίκαιρα του 20ου αιώνα".
 
Τις ψηφιακές εκθέσεις δημιουργούν αρχειονόμοι, ερευνητές, αλλά και ερασιτέχνες.Χαρακτηριστικά, μέσα στους επόμενους μήνες, το portal θα εμπλουτιστεί όχι μόνο με περισσότερες εκθέσεις, αλλά και με επιπρόσθετα διαδραστικά εργαλεία που θα επιτρέπουν στον χρήστη ακόμα και τη δημιουργία της δικής του ψηφιακής έκθεσης. Έτσι, ο επισκέπτης θα μπορεί να συνθέτει τη δική του ιστορία, να προσθέτει νέες συσχετίσεις,να σταχυολογεί πολυμεσικό υλικό από όλους τους παρόχους περιεχομένου που μετέχουν στο έργο, να δημιουργεί και να μοιράζεται συνδέσμους,ή να έρθει σε επαφή με τους ίδιους τους παρόχους περιεχομένου.
 
 Πηγή: openaccess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών