Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

Μια συνάντηση με τον Πάουλο Κοέλο στην Αθήνα




Μια συνάντηση με τον Πάουλο Κοέλο στην Αθήνα















Ο μεγάλος μύστης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τα εκατομμύρια φανατικών αναγνωστών παγκοσμίως, βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας και μας έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το flowmagazine.gr βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε την Τρίτη 19 Μαρτίου ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, για τον σπουδαίο Πάουλο Κοέλο και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Το Χειρόγραφο της Άκρα».
 
Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας. Ο 66χρονος Βραζιλιάνος, μπήκε στην αίθουσα St. George Lycabettus λίγο μετά τη μία και μας υποδέχθηκε χαρούμενος και χαμογελαστός. Μάλιστα δεν παρέλειψε, όταν τα φλας των φωτογράφων τον έλουζαν με φως, να τους τραβήξει και ο ίδιος φωτογραφία. Τον Πάολο Κοέλο προλόγησαν εκπρόσωποι των εκδόσεων Λιβάνη. Εξήγησαν πως πρόκειται για μια ιδιωτική επίσκεψη του συγγραφέα που τιμά τη χώρα μας. Μάλιστα, ανέφεραν πως το έργο κα η προσωπικότητά του, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς και το έντονα φιλελληνικό του πνεύμα. Μετά από μια σύντομη περιγραφή της υπόθεσης του νέου του έργου, ανακοίνωσαν το κεντρικό μήνυμα του νέου του βιβλίου, το οποίο υπάρχει και στο οπισθόφυλλο: «Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται».
 
Μια συνάντηση με τον Πάουλο Κοέλο στην Αθήνα















Όταν ο λόγος πέρασε στον μεγάλο λογοτέχνη, εξήγησησε το λόγο που βρέθηκε στη χώρα μας. «Κάθε χρόνο επισκέπτομαι μια χώρα για να γιορτάσων τον άγιό μου, τον Άγιο Ιωσήφ. Πέρσι βρέθηκα στην Ιταλία και αποφάσισα το επόμενο ταξίδι μου να είναι στην Ελλάδα».  Ο λόγος έχει να κάνει με την παρούσα δύσκολη συγκυρία, και την αδικία να παρουσιάζονται μόνο τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την αγάπη του για την Ελλάδα, λέγοντας πως υποκλίνεται στην Ελλάδα για όλα όσα έδωσε στον κόσμο. Την δημοκρατία, την φιλοσοφία τον Πολιτισμό.
 
Ο Πάουλο Κοέλο, κατέστησε σαφες πως δεν ήθελε να εμπλακεί ο εκδοτικός του οίκος και δεν ηρθε για να προωθήσει το βιβλίο του. Μας ενημέρωσε πως στο φετινό του «ιδιωτικό πάρτυ», επισκέφθηκαν τη χώρα μας 100 φίλοι του, εκ των οποίων οι 80 δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί τη χώρα μας. Μάλιστα χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη «φίλος» λέγοντας πως είναι τα άτομα στα οποία βασίζεται για τη ζωή του.
 
Μια συνάντηση με τον Πάουλο Κοέλο στην Αθήνα



















Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Ο Κοέλο εξήγησε για το νέο του βιβλίο πως αυτό που επιδιώκει είναι η αναζήτηση της σοφίας στην καθημερινή ζωή. Σχετικά με την επιλογή του έλληνα ήρωα του βιβλίου, εξήγησε: «Οι έλληνες έχουν τις πραγματικές αξίες μέσα τους και ο πολιτισμός σας είναι ο κορυφαίος για εμένα. Εσείς δημιουργήσατε τον πυρήνα του πολιτισμού που ανήκουμε σήμερα».  Στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκε για τον παραλληλισμό του ήρωα με τον Οδυσσέα, συμφώνησε και δεν παρέλειψε να κάνει νύξη στην Ιθάκη του Κώστα Καβάφη, που συμβολίζει τη δική του αναζήτηση ζωής και πορεία για ταξίδι. Όταν ρωτήθηκε για τα πρόσφατα γεγονότα στο Βατικανό, καθότι καθολικός απάντησε πως δεν συμφωνει με όλα όσα συμβάινουν (σωστά ή λάθος), ελπίζει όμως πως με τη νέα αρχή θα ληφθούν μέτρα και θα γίνουν βήματα για αλλαγή στο παρόν τοπίο. 
 
Πηγή: www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών