Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύεται ο Κώστας Γαβράς

 
Στις 9 Απριλίου
 
 
 
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου Κώστας Γαβράς θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, που θα λάβει χώρα την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον διεθνούς φήμης Σκηνοθέτη. Μάλιστα, αντί αντιφώνησης, ο κύριος Γαβράς θα συζητήσει ανοικτά με το κοινό κατά τη διάρκεια της Τελετής.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου, Κώστας Γαβράς, είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λογιοσύνης στο εξωτερικό. Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1965 με την ταινία «Διαμέρισμα Δολοφόνων» – μια δεξιοτεχνική άσκηση ύφους που φανέρωνε την αγάπη του για το φιλμ νουάρ και τον Χίτσκοκ. Με το αντιπολεμικό «Μακί, τα Λιοντάρια της Κολάσεως» (1967) έδωσε ένα πρωτόλειο δείγμα του προσωπικού του κινηματογραφικού στιλ, του ιδιότυπου πολιτικού σινεμά του που είχε ήδη αρχίσει να σχηματοποιείται. Η τρίτη του ταινία, το εμβληματικό «Ζ» (1969), το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ και το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες, απογείωσε την καριέρα του και αποτέλεσε αφετηρία μιας νέας δυναμικής εκδοχής του παγκόσμιου πολιτικού σινεμά, του οποίου ο Γαβράς θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες. Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας σκηνοθέτης ακολούθησε μια διεθνή κινηματογραφική πορεία σαρώνοντας τα βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο: Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον «Αγνοούμενο» (1982), Χρυσή Άρκτο για το «Μουσικό Κουτί» (1990), Σεζάρ για το «Αμήν» (2003). Την πλούσια φιλμογραφία του συμπληρώνουν ταινίες όπως «Η Ομολογία» (1971), «Κατάσταση πολιορκίας» (1973), «Η λάμψη μιας γυναίκας» (1979), «Το στίγμα της προδοσίας» (1987), «Τρελή πόλη» (1997), «Το Τσεκούρι» (2004), «Παράδεισος στη Δύση» (2008) και το πιο πρόσφατο έργο του, «Το κεφάλαιο» (2012), με το οποίο ασκεί δριμύτατη κριτική στον αποχαλινωμένο καπιταλισμό της σύγχρονης εποχής.

Στην πενηνταετή πορεία του στο χώρο του σινεμά ο Γαβράς συνεργάστηκε με θρύλους της υποκριτικής όπως οι Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ειρήνη Παπά, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ρόμι Σνάιντερ, Τζον Τραβόλτα, Ντάστιν Χόφμαν, Τζέσικα Λανγκ, Τζακ Λέμον, με πολλούς από τους οποίους δημιούργησε στενή προσωπική σχέση.

Κάτοικος της Γαλλίας τα τελευταία 60 χρόνια, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Γαλλίας συνολικά επί μία δεκαετία (1982–87 και από το 2007 μέχρι σήμερα), πολίτης του κόσμου από πεποίθηση και ιδιοσυγκρασία, ο Κώστας Γαβράς δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει Έλληνας και να υποστηρίζει το ελληνικό στοιχείο, συνθέτοντας μια αυθεντική και απόλυτα πρωτότυπη καλλιτεχνική ταυτότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών