Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

Το βιβλίο έχασε την «Εστία» του: παρελθόν το ιστορικό βιβλιοπωλείο

«Είναι ήττα για όλον τον κλάδο του βιβλίου», μας δήλωνε το μεσημέρι του Σαββάτου ο εκδότης της «Αγρας», Σταύρος Πετσόπουλος, πραγματικά θλιμμένος.

Της Όλγας Σελλά




Και ήταν, όντως, για όλους όσοι εμπλέκονται με το χώρο του βιβλίου ένα μεγάλο πένθος η είδηση ότι το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», στην οδό Σόλωνος 60, έπαψε να λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, 30 Μαρτίου.
Παρ' ότι ήταν γνωστό σε όλον τον εκδοτικό κόσμο, η τελική κατάληξη δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Οπως ακριβώς συμβαίνει μ' ένα αγαπημένο πρόσωπο, που ξέρεις ότι δεν έχει ελπίδες, αλλά, όταν τελικά χάνει τη μάχη, θλίβεσαι. Τον τελευταίο αρκετό καιρό ήταν γνωστό ότι το βιβλιοπωλείο αγόραζε μόνο μετρητοίς κάποια αντίτυπα από καινούργιες εκδόσει και ήταν ελάχιστα ενημερωμένο για ό,τι νέο κυκλοφορούσε. Μία ομάδα εργαζομένων είχε κάνει επίσχεση εργασίας από το περασμένο φθινόπωρο μην μπορώντας να αντέξει άλλο χωρίς να πληρώνεται. Το συνέχισαν κάποιοι άλλοι μέχρι χθες. Ανάμεσά τους, η βιβλιοπώλης Μαρία Παπαγεωργίου, από τις παλιές και πιο έμπειρες υπαλλήλους βιβλιοπωλείου της Αθήνας. Το βιβλιοπωλείο που είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την ιστορία του βιβλίου και των συγγραφέων, αλλά και με την ιστορία της Αθήνας δεν μπόρεσε, όπως φαίνεται, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

«Ολα τα βιβλιοπωλεία κάτι έκαναν για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αλλοι έδωσαν έμφαση στις εκδηλώσεις, άλλοι στις προσφορές, άλλοι στις παρουσιάσεις. Η “Εστία” δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Ηταν ένας προδιαγεγραμμένος θάνατος. Μετά την Πρωτοχρονιά, είχαν αδειάσει το υπόγειο και είχαν μπει τα βιβλία σε κούτες. Δεν μπορώ να καταλάβω, πάντως, πώς ένα τέτοιο brand name κλείνει, πώς κανείς, έστω και μέσα στην κρίση, δεν ενδιαφέρεται να τη σώσει», λέει η Κατερίνα Καρύδη από τον «Ικαρο».

«Το κακό είναι ότι χάνονται διαρκώς σημεία πώλησης», λέει η Πόπη Γκανά από τις εκδόσεις «Μελάνι» και η άποψή της ταυτίζεται και με άλλους εκδότες που επισημαίνουν ότι «έχει μονοπωληθεί πλέον η αγορά βιβλίου από 3 βιβλιοπωλεία στο κέντρο».

Τελικά ο λόγος που έκλεισε η «Εστία» είναι η κρίση; Δεν συμφωνούν όλοι σ' αυτή την εκτίμηση. Κάποιοι θεωρούν ότι ο πρώτος λόγος ήταν η μεγάλη πτώση της αγοράς στο κέντρο. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που ήταν ότι εκεί, γύρω από τους πάγκους της, αλλά και μέσα στο γραφείο της κυρίας Μάνιας Καραϊτίδη, υπήρχε η συναναστροφή, η συνάντηση, η ζύμωση. «Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να προσφέρουν γνώση και να γίνονται τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων. Αλλιώς θ' αγοράζουμε όλοι είτε από τα σούπερ μάρκετ είτε από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Στα βιβλιοπωλεία όμως, κι όχι μόνο στην “Εστία”, ανακαλύπτεις βιβλία που δεν γνωρίζεις κι αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του παραδοσιακού βιβλιοπωλείου», λένε κάποιοι που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά βιβλίου.

Οι λόγοι και οι ερμηνείες είναι η μία όψη, η ορθολογιστική. Η άλλη όψη είναι οι μνήμες πολλών ανθρώπων μ' ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο. «Η “Εστία” υποστήριζε τα καλά βιβλία και έδωσε μεγάλες μάχες για την αξιοπρέπεια του βιβλίου. Υπήρχε ένας τόνος σεβασμού και ποιότητας μέσα εκεί» λέει ο Σταύρος Πετσόπουλος.

Πηγή: Καθημερινή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών