Παρασκευή, Απριλίου 12, 2013

Μία νέα εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά με θέμα την Ακρόπολη

 
Η αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης είναι το θέμα της νέας ανοικτής διαδικτυακής εφαρμογής για παιδιά που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Στόχος της εφαρμογής είναι η γνωριμία των παιδιών με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
 
Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που καθοδηγεί το παιδί σε όλες τις ενότητες της εφαρμογής. Αποστολή του παιδιού είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού της Γλαύκας και να κερδίσει το βραβείο συμμετοχής του. Αυτό όμως προϋποθέτει την πολύ καλή γνώση της αποκατάστασης των μνημείων της  Ακρόπολης, η οποία παρουσιάζεται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες: το ταξίδι, τη βοήθεια, το πλήρωμα, τη δράση και το μέλλον. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει την προετοιμασία, τη συνοπτική δηλ. παρουσίαση του θέματος  και τη δοκιμασία, το παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι ανακεφαλαιώνονται οι γνώσεις όλης της ενότητας.
 
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (στο πλαίσιο του EΣΠΑ 2007-2013) και διατίθεται ανοικτά από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας. Επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει η ΥΣΜΑ για την Ακρόπολη μπορεί να βρει κανείς στο Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη, ένα αποθετήριο που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των δράσεων του για ενίσχυση του διαθέσιμου ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών