Εργο του Ιωάννη Καποδίστρια, η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη από τη σύσταση του ελληνικού κράτους -η «Αποθήκη βιβλίων» όπως την αποκαλούσαν- λειτούργησε στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας, όπου σπούδαζαν τα ορφανά των αγωνιστών του '21.
Πρώτος της επιστάτης υπήρξε ο Γ. Γεννάδιος, ο οποίος το 1832 ζήτησε τη μετεγκατάστασή της στο Κεντρικό Σχολείο του νησιού και δυο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα, την Αθήνα. Το ιστορικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου, που σχεδιάστηκε από τον Χάνσεν και ανεγέρθηκε υπό την επίβλεψη του Τσίλερ, τη φιλοξενεί από το 1903.
Στις συλλογές της, όπως συγκροτήθηκαν ύστερα από διαδοχικές δωρεές, περιλαμβάνονται πάνω από 4.500 χειρόγραφοι κώδικες από τον 9ο ως το 19ο αιώνα, 25.000 φάκελοι και 100.000 έγραφα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς και αρχεία προσωπικοτήτων, όπως του Σολωμού, του Βικέλα ή του Σικελιανού. Το δυστύχημα ωστόσο είναι πως, ακόμα και εν έτει 2013, η μονίμως υποχρηματοδοτούμενη Εθνική Βιβλιοθήκη στη συλλογική μας συνείδηση δεν έχει ξεπεράσει το στάδιο της «αποθήκης». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δεκατρία χρόνια δεν δίνει καν στοιχεία για την τρέχουσα βιβλιογραφία...
Η παρατεινόμενη κατάντια της ΕΒΕ, την οποία είχε στηλιτεύσει από το '99 ο καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς ως πρόεδρος του εφορευτικού της συμβουλίου, δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο. Μολονότι επιτακτικό, το αίτημα της επέκτασης και του εκσυχρονισμού της παραπεμπόταν στις ελληνικές καλένδες, επειδή το πολιτικό κόστος της αδράνειας των ιθυνόντων ήταν μηδενικό. Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα σήμερα: μια κοινωνία όπως η δική μας, που δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με το βιβλίο, απαίδευτη στην έρευνα και στερημένη από ένα δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών, να μπορέσει να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται το υπερσύγχρονο κτήριο που προσφέρει το Ιδρυμα Νιάρχου ως νέα έδρα της ΕΒΕ.
Στο νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης υπό την προεδρία του Σταύρου Ζουμπουλάκη, αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Μάνος Δημητρακόπουλος, επικεφαλής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου της Χαλυβουργικής, και μέλη ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη. Σ.Π.
Πηγή: www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου