Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Καυτό μελάνι

 

17 εκδοτικοί οίκοι προτείνουν τα καλύτερα βιβλία της ανοιξιάτικης σοδειάς τους και μας υπενθυμίζουν ότι «τα ωραία βιβλία είναι εκείνα που μας λένε όσα ήδη ξέρουμε».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ
Εμπειρίκος, Χατζηλαζάρου, Bolano και ωραία αστυνομικά.

Μόλις κυκλοφόρησε μικρός τόμος με τρία σημαντικά παρεμβατικά πολιτικά δοκίμια του γνωστού στοχαστή και συγγραφέα Σάββα Μιχαήλ με τίτλο Η φρίκη μιας παρωδίας – Τρεις ομιλίες για τη «Χρυσή Αυγή». Ακολουθεί τόμος με τα γράμματα από το Παρίσι της Μάτσης Χατζηλαζάρου προς τον Ανδρέα Εμπειρίκο του 1946-1947, που συνοδεύεται από τέσσερα ανέκδοτα ποιήματα της Μάτσης και τρία γαλλικά ποιήματα του Εμπειρίκου της ίδιας περιόδου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εισαγωγή και επίμετρο του Χρήστου Δανιήλ, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τον όλο τόμο. Έπεται το βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη Τα σύνεργα της πλοιαρχίας ήτοι Η άλλη όχθη του Ανδρέα Εμπειρίκου, που συγκεντρώνει κείμενα και μαρτυρίες για τον Ανδρέα Εμπειρίκο στο τέλος της ζωής του (με πρόλογο του Λεωνίδα Εμπειρίκου): «Ο Εμπειρίκος έμοιαζε και με τον οιονεί εξόριστο πατέρα μας, που η απουσία του ανέδιδε ένα κλίμα ανταρσίας... ένα μυστικό ξέσπασμα, μια έσω Ανταρσία κατά πάντων και πασών».

Έπεται το εκτενές στοχαστικό δοκίμιο του Φίλιππου Δραγούμη Ηθική πίσω από την κρίση – Σκέψεις για την ηθική φιλοσοφία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί η βιογραφική μαρτυρία του Γιώργου Λεονταρίτη Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του, με εξαιρετικές πληροφορίες για τα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη επί Μεταξά, τη συμμετοχή στην Αντίσταση, την περίφημη δίκη της εφημερίδας «Μάχη» το 1950, στην οποία ήταν αρχισυντάκτης, διότι αποκάλυψαν το κολαστήριο της Μακρονήσου, και άλλα στοιχεία που φτάνουν μέχρι τον θάνατό του. Βεβαίως, στο πλαίσιο της κυκλοφορίας των χαμένων μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή, ακολουθεί το αστυνομικό μυθιστόρημα Τα χέρια της Αφροδίτης, το οποίο παραμένει ανέκδοτο μετά την α’ έκδοσή του στις εκδόσεις Περγαμηνή το 1972.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το σπουδαίο μυθιστόρημα Το Τρίτο Ράιχ του Roberto Bolano, του συγγραφέα του 2666 (σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου), που πραγματεύεται τα επιτραπέζια παιχνίδια πολέμου μιας παρέας, με κεντρικό παιχνίδι το «Τρίτο Ράιχ». Γραμμένο το 1989, εκδόθηκε μετά θάνατον.
Και στην αστυνομική σειρά της Άγρας θα κυκλοφορήσουν το σπαρταριστό Πώς να κλέψετε μια τράπεζα του Donald Westlake (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης) και Οι διακοπές του Μαιγκρέ του Georges Simenon (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ). Στη σειρά του «Άτακτου Λαγού» θα κυκλοφορήσει το εμπνευσμένο δοκίμιο της Edith Wharton Η διαστροφή της ανάγνωσης (μτφρ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου).  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ
Σύγχρονη λογοτεχνία και ελληνικό χιούμορ.Στόχοι μας και γι’ αυτή την κομβική χρονιά είναι αξιόλογα βιβλία που θα ξεχωρίσουν σε κάθε κατηγορία. Ξεκινήσαμε με το βραβευμένο με Orange Prize το 2012 Το τραγούδι του Αχιλλέα της Madeline Miller, μια νέα σαγηνευτική εκδοχή της Ιλιάδας. Άλλοτε επική και άλλοτε λυρική, η Miller ζωντανεύει τους μύθους και γράφει το ωραιότερο τραγούδι αγάπης στην ιστορία. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της αγαπημένης σε όλο το κοινό Victoria Hislop με τίτλο Ο τελευταίος χορός, μία εξαιρετική συλλογή δέκα διηγημάτων που αντλεί τα θέματά της από την Ελλάδα. Η Victoria περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στη χώρα μας, μια και, όπως έχει δηλώσει, της προσφέρει έμπνευση. 

Από τις 14 έως τις 17 Μαΐου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον John Verdon στην Ελλάδα, τον διάσημο συγγραφέα των μπεστ σέλερ αστυνομικών βιβλίων. Οι αναγνώστες λάτρεψαν το Σκέψου έναν αριθμό και το Κράτα τα μάτια σου κλειστά, και μαζί με τον ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ αναζήτησαν τα στοιχεία για να ανακαλύψουν τους δολοφόνους. Τώρα, το τρίτο βιβλίο του Verdon μας συμβουλεύει να Αφήσουμε τον διάβολο ήσυχο και καθιερώνει τον συγγραφέα του ως μετρ του κινηματογραφικού αστυνομικού μυθιστορήματος.
Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορήσει το νέο ερωτικο-αστυνομικό μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου με τίτλο Στον Γκρεμό, με το οποίο συνεχίζεται η μακρά πορεία της συγγραφέως, η οποία σφραγίζει καλλιτεχνικά τις τελευταίες δεκαετίες της χώρας. Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την Έλενα Ακρίτα, η οποία στο νέο της βιβλίο Το μήλο βγήκε από τον παράδεισο θα μας αποκαλύψει με το μοναδικό της χιούμορ όλη την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Βίβλου: π.χ. μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά η γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη άλατος ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει ενδοκρινολόγος.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙANOS
Γιανναράς, Θεοδωράκης, Χριστιανόπουλος, May Roosevelt. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μάη θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό του Χρήστου Γιανναρά. Πρόκειται για τα πολιτικά άρθρα που ο Χρήστος Γιανναράς δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καθημερινή» και αποτελούν μια πολιτική παρέμβαση ενός στοχαστή της εποχής μας. Από το 2003 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει επτά βιβλία με δημοσιευμένα άρθρα του Χρήστου Γιανναρά από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS: Προφορική αμεσότητα (2003), Έπαινος ψήφου τιμωρητικής (2007), Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα (2008), Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα (2009), Κατά κεφαλήν καλλιέργεια (2010), Η πολιτική γονιμότητα της οργής (2011) και Η καταστροφή ως ευκαιρία (2012). Το βιβλίο, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, θα κάνει πρεμιέρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 19 Μαΐου.

Στις αρχές του Μάη βγαίνει στην κυκλοφορία το βιβλίο Τα Ερωτικά διηγήματα του Περικλή Σφυρίδη. Πρόκειται για 31 διηγήματα με κεντρική ιδέα τη γυναίκα. «Άλλη νοσηρή, άλλη διφορούμενη και οι άλλες λίγο Εύες. Όλες όμως ικανές να αγαπήσουν και όταν δεν μπορούν να διαλέξουν, αφήνονται να ξαναπηγαίνουν στη λατρεία της λαγνείας». Είναι το τρίτο βιβλίο του Περικλή Σφυρίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, μετά από το Εν Θεσσαλονίκη 13 σύγχρονοι πεζογράφοι (2001) και το Εν Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες και εκθέσεις (2002).
Βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη θα κυκλοφορήσει μέσα στον Μάιο. Είναι γραμμένο από τη Σουηδή, παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Arja Saijonmaa και αναφέρεται στην ηρωική δεκαετία του ’70. Ένα βιβλίο σχεδόν βιογραφικό, που εξηγεί, διηγείται και περιγράφει την προσωπικότητα του μεγάλου μας συνθέτη μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και εμπειρία μιας νεαρής -τότε- τραγουδίστριας, η οποία περιόδευσε μαζί του σε όλο τον κόσμο. Με την ευτυχή συγκυρία της παράστασης για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Badminton, το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνεισφορά μας σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.
Τη συνεργασία της με τον ΙΑΝΟ όμως εγκαινιάζει και η νέα συνθέτις, μουσικός και παραγωγός May Roosevelt. Αφορμή στάθηκε το CD «Μουσική σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου», που θα κυκλοφορήσει τις αρχές Μαΐου από τον ΙANO. Η May Roosevelt, ιδιαιτέρως γνωστή για την αγάπη της για το theremin (αιθερόφωνο) στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, είναι ένα νέο κορίτσι που εμπνεύστηκε από την ποίηση του σημαντικού μας ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου και έγραψε μουσική γι’ αυτή. Στο CD περιλαμβάνονται απαγγελίες ποιημάτων από τον ίδιο τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω έργων, που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΙANOS, είναι η ποιότητα. Η ποιότητα του ίδιου του έργου αλλά και των δημιουργών του. Η ποιότητα που θέλουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες των βιβλίων μας αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ
Αλληλογραφία Καβάφη-Forster, σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία.Τέσσερα βιβλία για να μας συντροφέψουν και να μας ταξιδέψουν τη φετινή συννεφιασμένη άνοιξη. Πριν από λίγες μέρες την παράδοση των καβαφικών εκδόσεων στον Ίκαρο συμπλήρωσε η αλληλογραφία Κ.Π. Καβάφη-E.M. Forster Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση (επιμέλεια Peter Jeffreys, μτφρ. Κατερίνα Γκίκα). Η συναρπαστική αλληλογραφία με κύριο θέμα τον αγώνα του Forster να προωθήσει στο αγγλόφωνο κοινό την ποίηση του Καβάφη και ταυτόχρονα η αποτύπωση της βαθιάς και σύνθετης φιλίας τους και των λογοτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους φωτίζουν άλλη μια πλευρά της προσωπικότητας και του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού Το απαραίτητο φως.  Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση, αγωνία, ιστορία και τέχνη, μα, προπαντός, έντονα συναισθήματα. Η αναζήτηση ενός χαμένου στα χρόνια της Κατοχής πίνακα αγγίζει βαθιά τραύματα απώλειας και προδοσίας και οδηγεί τελικά στην αποκάλυψη ενός σκοτεινού παρελθόντος και της αλήθειας με τις διαφορετικές αφηγήσεις της. Θαυμάζω τη δομή και την πληρότητά του.
Αμέσως μετά, το πρώτο μας βιβλίο στη σειρά της σύγχρονης ξένης πεζογραφίας είναι το βραβευμένο στην Ιταλία Πού ήσασταν όλοι του Paolo di Paolo (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης), ένα σύγχρονο πρωτότυπο μυθιστόρημα με δοκιμιακά και ημερολογιακά στοιχεία για τη γενιά που μεγάλωσε με τον Μπερλουσκόνι και έζησε την άνοδο και την παρακμή της ιταλικής «φούσκας». Ο νεαρός Di Paolo, «αφηγητής ράτσας» κατά τον Ταμπούκι, ειρωνεύεται, θλίβεται και επαναστατεί προσπαθώντας να βρει τον δρόμο του, τον δρόμο της γενιάς του, σε μια κοινωνία χωρίς αρχές. Σας θυμίζει τίποτα;
Τέλος, για να προκαλέσουμε την άνοιξη, χρώματα, σύννεφα και πεταλούδες στις Περιπέτειες της Ρόζας στη σειρά του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Αν διάβαζα ποιητές της γενιάς του ’30». Αυτήν τη φορά το παραμύθι και οι υπέροχες ζωγραφιές είναι εμπνευσμένα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.   
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ
Μυθολογία, ιστορία για τα παιδιά.
Μέχρι το τέλος του Μαΐου πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Άγκυρα γύρω στα 30 νέα βιβλία.Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις, κυκλοφορεί ήδη μία νέα σειρά εννέα βιβλίων με κεντρικούς τίτλους Αγαπώ τη Μυθολογία, Αγαπώ την Ιστορία σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, κινέζικα) και μέχρι το τέλος Μαΐου θα κυκλοφορήσουν σε ισπανικά και γαλλικά. Στόχος της σειράς είναι μέσα από τα απλά κείμενα, την όμορφη εικονογράφηση και τις δραστηριότητες να γνωρίσουν τα παιδιά την πιο γνωστή μυθολογία στον κόσμο. Τα κείμενα έχει γράψει η Αναστασία Μακρή και την εικονογράφηση έχουν κάνει ο Νίκος Μαρουλάκης, ο Άκης Μελάχρης και η Εύα Καραντινού. Η σειρά έχει εγκριθεί από το Μουσείο της Ακρόπολης και είναι υπό την αιγίδα της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων.

Επίσης, μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Κώστα Αρκουδέα, του οποίου τα βιβλία μέχρι τώρα απευθύνονταν μόνο σε ενήλικες, με τίτλο Η πολύχρωμη σβούρα. Πρόκειται για μια ιστορία που μιλά για τη μεταδοτική δύναμη της αισιοδοξίας και τη ματιά των παιδιών που βλέπουν έναν κόσμο πιο όμορφο και λαμπερό από εκείνον που αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι.
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της νέας συγγραφέως Μάντυ Σιταρά με τίτλο 29 λέξεις αργότερα. Μια συναρπαστική ιστορία που θέτει ερωτήματα για το τυχαίο, το πώς συνδέεται με το ψέμα και την αλήθεια και ακόμα για το πώς οι επιλογές καθορίζουν την πορεία μας. Μέχρι αρχές Ιουνίου θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του Νίκου Μιχαλόπουλου με τίτλο Η κορυφή μέσα μας. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια βιωματική ιστορία του συγγραφέα καθώς και εννέα ακόμα ιστορίες που σκοπό έχουν να περάσουν το μήνυμα της σημασίας που έχουν για την αισιοδοξία και τη γνώση οι δυνάμεις που μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος μέχρι τώρα έγραφε μαζί με την Άννα Βερούλη βιβλία για παιδιά. Η Κορυφή μέσα μας είναι το πρώτο του βιβλίο για ενήλικες.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
Λιγότερα, αλλά πολύ αξιόλογα βιβλία.Για την άνοιξη του 2013 επιλέξαμε τους τίτλους μας με στόχο να εκδοθούν λιγότερα και μόνο πολύ αξιόλογα βιβλία. Μόλις εκδώσαμε, λοιπόν, δύο πολύ σημαντικές ποιητικές συλλογές: τα Ζώα στα σύννεφα του Γιάννη Βαρβέρη και τη νέα ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή και πεζογράφου Κώστα Γ. Παπαγεωργίου με τίτλο Παιδικό Κουρείο.

Στην ελληνική πεζογραφία ξεχωρίζει το Δυο φορές αθώα της Έλενας Χουζούρη, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα, που αποτυπώνει μια διαφορετική ματιά πάνω στη ζωή των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και στον επαναπατρισμό τους και, μετά την Πατρίδα από βαμβάκι, συνεχίζει να παρακολουθεί την ελληνική περιπέτεια. 
Η Ιστορία ενός στρατιώτη. Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις ελληνικές εκστρατείες (1918-1922) του Χρήστου Καραγιάννη, σε επιμέλεια-σχολιασμό του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, είναι το ημερολόγιο ενός στρατιώτη που πήρε μέρος σε όλες τις ελληνικές εκστρατείες της τόσο ταραγμένης περιόδου 1918-1922 και αποτελεί μια σπάνια συνεισφορά στην Ιστορία.
Οι τίτλοι μας συνεχίζονται με τη νέα συλλογή διηγημάτων του βραβευμένου Τάσου Γουδέλη με τίτλο Το ωραίο ατύχημα, το νέο μυθιστόρημα του Άρη Σφακιανάκη με τίτλο Παντρεμένες, γραμμένο με το γνωστό σαρκαστικό χιούμορ του αγαπημένου συγγραφέα, και το νέο μυθιστόρημα της Βάνας Παπαθανασίου με τίτλο Ο καναπές, ο μαγκούφης και η μοτοσικλέτα του.
Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε το έργο τριών πρωτοεμφανιζόμενων μυθιστοριογράφων: το Άλμα του Γιάννη Πλιάγκου, το Όλγα ή τίποτα της Λητώς Πιτυρή και το Ο πιο μακρινός πλανήτης που ξέρω της Ισμήνης Τορνιβούκα. Ο Κέδρος αποτέλεσε από την ίδρυσή του «φυτώριο» συγγραφέων και, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δίνει με χαρά βήμα στους νέους λογοτέχνες.
Στην ξένη πεζογραφία ξεχωρίζει το μπεστ σέλερ Ο οίκος του Θεού του Σάμιουελ Σεμ, ένα σπιρτόζικο, ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για την τραγελαφική κατάσταση που ενίοτε επικρατεί στους νοσοκομειακούς χώρους, ένα βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται το Catch-22 για τον χώρο της ιατρικής. Επίσης, το βιβλίο Ο Μικρός Πρίγκιπας φοράει γραβάτα του Μπόρχα Βιλασέκα, ένα σύγχρονο μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξιπερί, το οποίο αναφέρεται στις ανθρώπινες αξίες που έχουμε ξεχάσει στην καθημερινότητά μας.
Όσον αφορά τις μελέτες, ας υπογραμμιστούν τα έργα δύο κορυφαίων φιλοσόφων: το Περιπλανήσεις. Φιλοσοφικοί στοχασμοί του Henry David Thoreau, συγγραφέα του κλασικού Walden ή Η ζωή στο δάσος, και το Κεντρί της Ύπαρξης, επιλογή από το έργο του Δανού φιλοσόφου Sören Kierkegaard, σε μετάφραση και ανθολόγηση του Κώστα Νησιώτη. Επίσης, ο οδηγός ανάγνωσης του φροϊδικού έργου Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ του Jean-Michel Quinodoz, η εξαιρετικά επίκαιρη συλλογή κειμένων Πώς λειτουργεί ο κόσμος του περίφημου διανοητή Noam Chomsky, η βιογραφία Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: Η ζωή και το έργο ενός θρύλου του Colin Duriez και η ιστορική μελέτη Η ναυτιλία των Ελλήνων 1700-1821 των πανεπιστημιακών Τζελίνας Χαρλαύτη και Κατερίνας Παπακωνσταντίνου.
----------
ΔΑΡΔΑΝΟΣ – GUTENBERG
Κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.Πλάτωνος, Κρατύλος - Φρ. Νίτσε, Η Φιλοσοφία στα χρόνια της Αρχαιοελληνικής Τραγωδίας - Νίκος Χριστοδουλάκης, Άγος Απλήρωτον (για το κατοχικό δάνειο). Τρεις μόνο από τους σημαντικότερους υπό έκδοση τίτλους που θα δημοσιευτούν άμεσα, τούτη την άνοιξη. Ετοιμάζονται, επίσης, στην καταξιωμένη σειρά ORBIS LITERΑΕ πολλά έργα των κορυφαίων συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι εκδόσεις Gutenberg, πιστές στην ποιότητα του κειμένου και της τυπογραφικής αισθητικής, καλούν -χρόνια τώρα- όσους αναγνώστες διαβάζουν από ανάγκη ψυχής και όχι σερνάμενοι απ’ την μπόχα των μπεστ σέλερ, να συμπλεύσουν μαζί μας. Το 2014 οι εκδόσεις Gutenberg θα εορτάσουν 50 χρόνια ζωής, εκδίδοντας κορυφαία έργα (φιλοσοφία, κλασική λογοτεχνία, ιστορία) που άλλαξαν και αλλάζουν τη ροή της ανθρώπινης σκέψης και δράσης σε μια εποχή αποπροσανατολισμού και φόβου για το αύριο. Δεν πας μακριά με δανεικές πυξίδες, αλλά έχοντας μέσα σου τον Πολικό Αστέρα. Στο βιβλιοπωλείο μας, στην οδό Διδότου 37, θα βρείτε όλα τα βιβλία των εκδόσεών μας καθώς και πολλές προσφορές: 260 βιβλία stock, από 1 έως 10 ευρώ, με έκπτωση έως 85%. Τέλος, ξεκινήσαμε, στο πλαίσιο των Κύκλων Επιμόρφωσης (Επιστημονικά Σεμινάρια), μια σειρά διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο. Οι διαλέξεις γίνονται κάθε Πέμπτη στις 6:30 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το www.e-gutenberg.gr.   

----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Καλλιφατίδης, Κορίνης, ΜπέκαςΓια την άνοιξη του 2013 ετοιμάζονται τα εξής βιβλία: ο Θοδωρής Καλλιφατίδης εξιστορεί την ιστορία του Οβίδιου, του ποιητή που εξορίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα για τα ποιήματά του, μέσω των επιστολών που στέλνει στη θετή του κόρη, στο βιβλίο Οβίδιος, γράμματα στην κόρη μου. Μέσω της ιστορίας του Ρωμαίου ποιητή ο Θοδωρής Καλλιφατίδης μιλάει αλληγορικά για τις σχέσεις των ανθρώπων με τις εκάστοτε εξουσίες. Ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει Πέντε κείμενα μετά μουσικής. Πέντε κείμενα, δηλαδή, που συνοδεύονται από CD με μουσική του σημαντικού μας συνθέτη σε ποίηση του Γιώργου Κοζία και παρεμβολές ποιημάτων του William Blake. Ο Κώστας Τριπολίτης επιλέγει σε μία έκδοση τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών που έχει γράψει, μερικούς συνοδευμένους από χειρόγραφη παρτιτούρα. Ο Επιθανάτιος Γρίφος, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του δημιουργού της ΜΑΣΚΑΣ, Τζίμμυ Κορίνη, με τον γνωστό, φιλόσοφο, υπαστυνόμο Γιαννίδη, θα εκδοθεί επίσης αυτή την άνοιξη. Εθνικισμός, ρατσισμός, μετανάστευση είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της σειράς «Στοιχήματα», που θα περιλαμβάνει τα κείμενα του γνωστού αρθρογράφου Γιάννη Χάρη, χωρισμένα σε ενότητες. Οι Αισιόδοξοι είναι το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημα του νέου συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα, που έχει το όνομα του ήρωα του Γιάννη Μαρή, που δεν είναι όμως ψευδώνυμο! Οι ήρωες, σύγχρονοι νέοι άνθρωποι, αναμετριούνται με το κατεστημένο που τους διαλύει τη ζωή. Θα εκδοθούν επίσης οι νέες ποιητικές συλλογές του Βασίλη Νούλα, της Ελένης Μπουκαούρη και της Ελένης Μαρινάκη, καθώς και ο τέταρτος τόμος των σημειωμάτων Μόνος και μετά πολλών του Λουκά Κουσούλα.  

----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Γώγου, Ίβο Άντριτς, Χέμινγουεϊ και ΧόλινγκχερστΣτον κατάλογό μας οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν ευχάριστες εκπλήξεις: την καλαίσθητη έκδοση Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε με τα άπαντα της Κατερίνα Γώγου, το Παράφορο Πάθος του Κώστα Αρκουδέα, από τις ωραιότερες ερωτικές ιστορίες των τελευταίων χρόνων, τα ανατρεπτικό Αίθουσα αναμονής της Τιτίνας Δανέλλη, το ιστορικό μυθιστόρημα Σικελικός Εσπερινός της Ισμήνης Καπάνταη, που μας ταξιδεύει στα δραματικά χρόνια του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, αλλά και το Τραγούδι του ευνούχου της Κατερίνας Καριζώνη, που ανοίγει ένα άγνωστο θέμα της βυζαντινής ιστορίας. Επίσης, το αλλοπρόσαλλο αστυνομικό του Αύγουστου Κορτώ Οι νεράιδες του Μαν, το βαθιά στοχαστικό Κι αν δεν ξημερώσει της Μαρίας Κουγιουμτζή, την επανέκδοση του μπεστ σέλερ της Ζοέλ Λοπινό Η Αγριλιά, το οικουμενικό μυθιστόρημα Άγρια Δύση - Μια ερωτική ιστορία του Μιχάλη Μοδινού, το διεισδυτικό ψυχογράφημα Το ψέμα του λύκου του Γιώργου Μπράμου, το νέο θρίλερ της Αγγελικής Νικολούλη με προσωρινό τίτλο Στον ιστό της αράχνης, το αποκαλυπτικό Άδειο Νυφικό του Αργύρη Ντινόπουλου για τον απόκρυφο έρωτα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το συγκινητικό Bandiera... Russa του Δημήτρη Σαπρανίδη, καθώς και το 8 ώρες και 35 λεπτά της Φωτεινής Τσαλίκογλου, που περικλείει σε μια πτήση την ιστορία της Ελλάδας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι σήμερα.

Όμως, και στη μεταφρασμένη πεζογραφία τα ονόματα είναι βαριά. Καταρχάς, τα βιβλία των βραβευμένων με Νόμπελ: Η Καταραμένη Αυλή του Ίβο Άντριτς, Η θεία Χούλια και ο γραφιάς του Μάριο Βάργκας Λιόσα, Το αγρίμι της καρδιάς της Χέρτα Μίλερ, το Ένας φίλος του Κάφκα του Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ και το Ο γέρος και η Θάλασσα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Πλάι σε αυτά, τα βιβλία των βραβευμένων με Μπούκερ Τζον Μπάνβιλ και Άλαν Χόλινγκχερστ, το Αρχαίο φως και το Παιδί του ξένου αντίστοιχα. Μερικά ακόμα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία είναι οι Εικόνες από τη ζωή στο χωριό του Άμος Οζ, ο Ουρουγουανός Εραστής του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, το Αδάμ και Έβελυν του Ίνγκο Σούλτσε, η Καμένη Βάτος του Μάνες Σπέρμπερ και ο Κολυμβητής του Τζον Τσίβερ.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προτείνω και τους επόμενους τίτλους από τη σειρά «Καστανιώτης Noir»: Οι δρόμοι του δολοφόνου του Τζέιμς Ελρόι, Μια μικρή γερμανική πόλη του Τζον Λε Καρέ, Ο Μπρουνέτι και ο κακός οιωνός της Ντόνα Λεόν, Μαύρα κουφέτα του Ιερώνυμου Λύκαρη και Περίπτωση δικαιοσύνης της Π.Ντ. Τζέιμς.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ
Ασλάνογλου, Καβάφης και Τσώσερ.Με γνώμονα πάντα την ποιότητα, τα βιβλία που θα εκδώσουμε μέσα στην άνοιξη είναι τα εξής: στην ενότητα «Δοκίμιο» ο Θανάσης Μαρκόπουλος αποτίνει φόρο τιμής στον ποιητή Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου με το βιβλίο  Ένα πουλί στην άσφαλτο - Ποίηση και Ποιητική του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου. Άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι στο δοκίμιο αυτό περιλαμβάνονται και ανέκδοτα ποιήματα του Ασλάνογλου. Ο Κώστας Κουτσουρέλης γράφει ένα δοκίμιο διεισδυτικό, τολμηρό αλλά και ψύχραιμο για το «φαινόμενο» Καβάφης και την τεράστια διεθνή επιτυχία του. Το δοκίμιο Κ.Π. Καβάφης κομίζει μια νέα άποψη για τον Καβάφη, που θα συζητηθεί πολύ.

Από την ξένη λογοτεχνία, προτείνουμε τη νέα μετάφραση του αριστουργήματος του Τζέφρυ Τσώσερ, Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ, που επιμελήθηκε ο Δημοσθένης Κορδοπάτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Μεσαίωνα και το χρονικώς πρώτο μεγάλο ποίημα της αγγλικής λογοτεχνίας. Το έργο αυτό απέκτησε μια παγκοσμιότητα που μόνο από αυτό του Σαίξπηρ ξεπεράστηκε. Η ιδέα του προσκυνήματος στο Καντέρμπερυ, όπου μια ομάδα από τριάντα περίπου άντρες και γυναίκες, για να απαλύνουν τη μονοτονία και την πλήξη της οδοιπορίας τους, λένε ιστορίες μεταξύ τους, είναι κάτι περισσότερο από μια πρόφαση για να τυλιχθεί γύρω της μια ποικιλία διηγήσεων: διότι, στο σύνολό τους, οι ιστορίες αυτές συγκροτούν ένα πανόραμα των συνθηκών της ζωής κατά τον 14ο αιώνα στην Αγγλία και του χαρακτήρα, της νοοτροπίας και των ηθών της κοινωνίας της εποχής αυτής.
Νέες, καλογραμμένες ιστορίες από τους Λουκία Δέρβη και Καρολίνα Μέρμηγκα στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας, με τα βιβλία τους Group Τherapy και Συγγενής.
Στην ενότητα «Φιλοσοφία» ετοιμάζονται δύο τίτλοι: Μπαλτάζαρ Τόμας, Ο Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας (μτφρ.: Έφη Κορομηλά και Σελίν Μπέλογκ), Ο Χάιντεγκερ και η τέχνη του να είσαι ο εαυτός σου (φιλοσοφία, μτφρ.: Μαρώ Τριανταφύλλου). Οι λόγοι που αποφασίσαμε να επιλέξουμε αυτήν τη σειρά είναι οι εξής: η φιλοσοφία ανέκαθεν φιλοδοξούσε να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Ωστόσο, τα φιλοσοφικά βιβλία, στην πλειονότητά τους, επικεντρώνονται στην αναζήτηση της αλήθειας και εξαντλούνται στην ανάπτυξη θεωριών, χωρίς να ασχολούνται με τις πρακτικές εφαρμογές τους. Εμείς, αντιθέτως, ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό που μπορούμε να εκμαιεύσουμε από ένα μεγάλο φιλοσοφικό σύστημα, ώστε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Η ευτυχία και η πνευματική ανέλιξη έχουν μεγάλη σημασία και δεν κατακτιούνται, αν δεν προσπαθήσουμε να στοχαστούμε βαθιά. Κάθε νέος τρόπος να πράττει και να ζει κανείς υπονοεί πάντα κι έναν νέο τρόπο να σκέφτεται και να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Έτσι ανακαλύπτουμε την κάποτε ιλιγγιώδη ηδονή του στοχασμού που ως τέτοιος αλλάζει τη ζωή μας.
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Νesbο, Ελευθερίου, Καλπούζος
Από τις νέες εκδόσεις μας που μόλις κυκλοφόρησαν καθώς και τις προσεχείς προτείνουμε στους αναγνώστες τα παρακάτω βιβλία. O Alexander Soderberg και το μυθιστόρημά του Ο ανδαλουσιανός φίλος έρχoνται με δύναμη από τη Σκανδιναβία να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των φίλων των θρίλερ και της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Ο βασιλιάς του αστυνομικού Jo Nesbο κρατά τα σκήπτρα του με τη Λεοπάρδαλη, τη συγκλονιστική πέμπτη περιπέτεια του επιθεωρητή Χάρι Χόλε, ό,τι πρέπει για όσους χάνουν τον ύπνο τους καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι.Ο Νίκος Δαββέτας, στο νέο του μυθιστόρημα Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη, υφαίνει μια ιστορία νουάρ που ξεκινά στις μέρες μας και εκτυλίσσεται στην Αθήνα και κυρίως στο Παρίσι, με αστυνομική πλοκή και λύση πολιτική, ενώ η ζωή και οι ιδέες της θρυλικής οικογένειας Μαρξ είναι το υλικό απ’ όπου αντλεί έμπνευση η Ζέφη Κόλια για τη βιογραφική μυθιστορία ενός σπουδαίου ζευγαριού επαναστατών, της κόρης του Καρλ Μαρξ, Λώρα, και του Πωλ Λαφάργκ, πρώην βουλευτή των Σοσιαλιστών. Τίτλος του βιβλίου Λώρα, η τελευταία των Μαρξ.

Το νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου Μαύρα Μάτια, με πλούσιο αρχειακό εικονογραφικό υλικό, εξερευνά τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη συριανή κοινωνία τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο Γιάννης Καλπούζος με το βιβλίο Ουρανόπετρα, Η δωδέκατη γενιά συγκεντρώνει την προσοχή του στο πολύπαθο νησί της Κύπρου, με ένα θυελλώδες, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από την Αθήνα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο μέχρι το νησί της Αφροδίτης.
Σημαντική η παρέμβαση του Νίκου Σιδέρη στα θέματα παιδικής ψυχολογίας και κοινωνικής πραγματικότητας με το βιβλίο του Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Σημειώστε τη διατύπωση: με το παιδί, και όχι στο παιδί. Δείχνει πολλά για την προσέγγιση του συγγραφέα.
Τέλος, η έκδοση που επιμελήθηκαν οι Μαρία Στασινοπούλου και Δημήτρης Δασκαλόπουλος Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη είναι ήδη ένα σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία για τον σπουδαίο ποιητή του ελληνισμού από την Αλεξάνδρεια.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Τζόυς, Καμύ, Τσβάιχ, Μπουραντάς 
Τα Γράμματα στη Νόρα του Τζέιμς Τζόυς, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, είναι ένα μοναδικό βιβλίο, ανατριχιαστικά δυνατό ντοκουμέντο για τον ψυχισμό του μεγάλου συγγραφέα μέσα από τα παθιασμένα, εξομολογητικά, απελπισμένα γράμματα στη γυναίκα του, τη γυναίκα της ζωής του, από τη μέρα του πρώτου τους ραντεβού, που είναι και η μέρα στην οποία τοποθετεί τη δράση του Οδυσσέα, ως το τέλος.
Ο επαναστατημένος άνθρωπος του Αλμπέρ Καμύ, σε μετάφραση Νίκης Ντουζέ και Μαρίας Ρομπλέν. Αξίζει να διαβαστεί σε κάθε εποχή, αλλά στη δική μας είναι επείγον να το διαβάσουμε ξανά και ξανά όλοι μας.
Η ηθική της ανάγκης του Φερνάντο Σαβατέρ, σε μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα. Ένα είδος συνέχειας στο κλασικό του Μιλώντας στον γιο μου για ηθική κι ελευθερία, στο οποίο ο Ισπανός φιλόσοφος εμβαθύνει σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν και ανησυχούν τους νέους σήμερα.
Η τέχνη της καθαρής σκέψης του Ρολφ Ντομπέλι, σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου. Καταφέρνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο, σε 52 σύντομα κεφάλαια, να μας αναπτύξει όλους τους τρόπους με τους οποίους παγιδευόμαστε σε αυτές τις γνωστικές πλάνες που γίνονται τελικά αξιώματα της καθημερινής ζωής μας. Διαβάζοντάς το είναι σαν να έχεις δίπλα σου έναν σοφό που σου χτυπάει την πλάτη να το ξανασκεφτείς, κάθε φορά που αναπαράγεις ένα εσφαλμένο κλισέ.
Μετά τον Ερντογάν τι; Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός και ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Μελάς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βιβλίο που βλέπει σφαιρικά τη σημερινή Τουρκία, την πολιτική, την οικονομία, τη διπλωματία, με έμφαση προφανώς σε όλα τα θέματα που μας αφορούν άμεσα.
Οι Βυζαντίου Γεύσεις του Andrew Dalby, σε μετάφραση της Δέσποινας Λαμπαδά. Ο Dalby, αυθεντία στη βυζαντινή ιστορία και στην τέχνη της μαγειρικής, έγραψε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, που ζωντανεύει τον άγνωστο ως τώρα γαστριμαργικό πλούτο μιας αυτοκρατορίας που είναι η μήτρα της σημερινής ελληνικής αλλά και σε μεγάλο βαθμό και της σημερινής τουρκικής κουζίνας.Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς εύκολα να αντισταθεί στο βιβλίο αυτό, που παντρεύει δοκιμασμένες, ευφάνταστες και τόσο ξεχωριστές συνταγές με τη χαρά του χωριού το καλοκαίρι, των φίλων, των αγαπημένων, της θάλασσας και της ελληνικής φύσης. Και όλα αυτά βαλμένα στο χαρτί με την -ανεπιτήδευτη- σφραγίδα της τέχνης.

Η Κατάρα των Ελλήνων, το δεύτερο μυθιστόρημα της μόλις 23χρονης Γεωργίας Γαλάνη. Η Ελλάδα του 480 π.Χ. μέσα από τα μάτια του «εχθρού», ενός νεαρού Πέρση αυλικού. Συνωμοσίες, δολοπλοκίες και προδοσίες, που σημαδεύουν και τις δύο πλευρές, σε ένα βιβλίο που επιχειρεί να φωτίσει τον τρόπο που βλέπουμε κάθε φορά την Ιστορία.
Η μέθη της μεταμόρφωσης του Στέφαν Τσβάιχ, σε μετάφραση του Γιάννη Καλλιφατίδη, έργο που ήρθε στο φως τα τελευταία χρόνια και κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Μιλώντας στα παιδιά μου για την πραγματικά επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή του Δημήτρη Μπουραντά. Ένα βιβλίο στο οποίο συγκεντρώνει όλα όσα έχει να πει στα παιδιά του και σε κάθε παιδί που βρίσκεται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής.   
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Η επιστροφή του Dan Brown.Οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια πλούσια λίστα νέων βιβλίων για όλες τις αναγνωστικές απαιτήσεις. Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχουν κυκλοφορήσει 41 νέα βιβλία για παιδιά, έφηβους και ενήλικες -με ταυτόχρονη ψηφιακή έκδοση-, φτάνοντας τους νέους τίτλους του πρώτου εξαμήνου στους 120 κι επιβεβαιώνοντας το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας στον χώρο της λογοτεχνίας! Το παγκόσμιο εκδοτικό γεγονός του 2013, το νέο βιβλίο του Dan Brown -του εμπορικότερου εν ζωή συγγραφέα μυθιστορημάτων για ενήλικες, με 81 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο από το βιβλίο του Ο Κώδικας Da Vinci- έρχεται στις 4 Ιουλίου με τίτλο Inferno. Στην ελληνική λογοτεχνία, πιστή στο ραντεβού της κάθε Μάιο, η πιο αγαπητή Ελληνίδα συγγραφέας επί σειρά ετών, η Λένα Μαντά, φέτος θα μας παρουσιάσει το μυθιστόρημά της Με λένε Ντάτα. Το ίδιο διάστημα θα κυκλοφορήσει και το νέο βιβλίο της Χρυσηίδας Δημουλίδου με τίτλο Το σπίτι των σκιών, της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη Άρωμα βανίλιας, της Καίτης Οικονόμου Η καρδιά θυμάται και της Σοφίας Βόικου Στη σκιά του Αυγερινού. Δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία στη σειρά «Γενικών Γνώσεων» είναι: Ο Βυζαντινός Παρθενώνας του Αντώνη Καλδέλλη, καθηγητή Βυζαντινού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και η Συνοπτική Ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου του Νόρμαν Στόουν, πολυβραβευμένου Βρετανού ιστορικού. Παράλληλα, το νέο βιβλίο του διατροφολόγου Γιώργου Μουλίνου Διατροφή για μια καλύτερη ζωή έρχεται για να καταρρίψει όλους τους μύθους γύρω από τη δίαιτα και τη σωστή διατροφή. Για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος προτείνουμε το νέο βιβλίο της Κάριν Σλότερ με τίτλο Ρήξη. Επίσης, είμαστε ευτυχείς που 4 από τα έργα του Αντώνη Σαμαράκη θα κοσμούν πλέον τον κατάλογό μας; Αρνούμαι, Ζητείται Ελπίς, Το λάθος, Το διαβατήριο. Τέλος, μια σημαντική πληροφορία για το αναγνωστικό κοινό είναι η επανέκδοση παλαιότερων τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα, σε νέα, προνομιακή τιμή (αναφέρουμε: Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Το παιχνίδι των θεών, Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, Η γνώση των αγγέλων, Τα παιδιά του μεσονυκτίου, Σατανικοί Στίχοι). Στην ιστοσελίδα μας www.psichogios.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν αναλυτικά τόσο για τους νέους όσο και για τους παλαιότερους τίτλους.  

----------
ΨΥΧΑΛΟΣ
Βιβλία για δημιουργικούς αναγνώστες.Οι εκδόσεις μας απευθύνονται σε δημιουργικούς αναγνώστες αλλά και σε ανθρώπους που ακολουθούν έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Ακολουθώντας αυτή την πορεία, εκδώσαμε τρία νέα βιβλία με θέματα τη σπιτική τυροκόμηση μικρής κλίμακας, την κατασκευή σπιτικών σαπουνιών αλλά και την Απόλαυση της Γεύσης, έναν πρακτικό οδηγό γαστρονομίας
Επίσης, τον Μάιο θα ακολουθήσει μια σειρά βιβλίων στην κατηγορία craft & hobbies από τις νέες μας εκδόσεις «Εργάνη». Πρόκειται για βιβλία με τα εξής θέματα: Ζαχαρωτά Ζωάκια, Πλεκτά λουλούδια, Κοσμήματα με την τεχνική Μακραμέ, Αερομοντελισμός, Δαχτυλοκούκλες και Κατασκευές από Χαρτόνι.
Όλες οι παραπάνω εκδόσεις ακολουθούν τις τάσεις αλλά και τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Εκτός, λοιπόν, από την ερασιτεχνική εφαρμογή των τεχνικών που περιγράφονται στα βιβλία μας, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τα χόμπι τους τους σε επάγγελμα, με αποτέλεσμα οι πρακτικοί οδηγοί μας να τους παρέχουν πολύτιμες συμβουλές αλλά και καθοδήγηση στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα βοηθάμε τους αναγνώστες μας με νέες εκδόσεις που θα ακολουθούν πάντα τις τάσεις της αγοράς.
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ VICTOR VISION
Ένα σχόλιο για την έκδοση του βιβλίου Εξουσία Βλαχάρα που έγραψε ο Δημήτρης Βίκτωρ.
Η υπερήφανη χώρα από την ελπίδα των μεγάλων αλλαγών καταντάει επαίτης, με φτωχούς και ανασφαλείς, εξοργισμένους πολίτες. Στη θέα των «βάρβαρων που έρχονται» και που καταστρέφουν τη ζωή τους, οι άνθρωποι ψάχνουν τα αίτια της συμφοράς, αρχίζουν να φιλοσοφούν κιόλας… Η συλλογική ευθύνη κυριαρχεί στον προβληματισμό. Καθένας πρέπει να πάρει θέση τώρα, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορίες. Καθένας από τη θέση που του αναλογεί και είναι ταγμένος. Το βάρος πέφτει σε όλους, αλλά εκείνοι που επηρεάζουν πραγματικά το γεγονός πριν αυτό συμβεί είναι αυτοί που δημιουργούν στοχασμούς προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι τώρα το καθήκον της διανόησης σε όλες τις μορφές της. Η πολυτέλεια για άλλα, ελαφρά και μόνον διασκεδαστικά μένει στο περιθώριο τώρα. Ή, μάλλον, πρέπει να μείνει…
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συλλογισμών γεννήθηκε και το βιβλίο, Εξουσία Βλαχάρα, που είναι πολύ ιδιαίτερο στη μορφή, την πλοκή, την αφήγηση, στα γεγονότα και κυρίως στις αποκαλύψεις. Περιγράφονται διαχρονικά γεγονότα και καταστάσεις για τους ανθρώπους  που άρχουν, που δεν βάζει ανθρώπου νους!
Διαρκής, θαρραλέος προβληματισμός μεταξύ ύβρεως και ηθικής. Κωμωδία, δράμα και τραγωδία συνδυασμένα και γραμμένα με συναρπαστικό τρόπο από τον Δημήτρη Βίκτωρ. Είναι ένα δυνατό βιβλίο με βαθύ και στοχαστικό φιλοσοφικό περιεχόμενο. Στο βιβλίο η εξουσία είναι προσωποποιημένη κι έχει το ονοματεπώνυμο «Εξουσία Βλαχάρα»! Αναρριχάται βίαια και καταλύει τις ηθικές και τις χαλαρές συνειδήσεις των ανθρώπων που άρχουν. Όμως, εμπρός σε αυτή την κατάρρευση, τι να σου κάνει ένα βιβλίο;
Πόση δύναμη διαθέτει και τι και ποιους θα επηρεάσει; Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να ειπωθούν αλήθειες για πρόσωπα και συμπεριφορές των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις εξουσίες... Με τη συλλογική ευθύνη τι θα γίνει; Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;
Ας το στοχαστούμε με έναν άλλο τρόπο: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Αυτή η εμβληματική ρήση είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που στοχάστηκε ο ανθρώπινος νους! Και ο νους αυτός ήταν ελληνικός! Είναι τόσο βασανιστικό αυτό, όσο και ελπιδοφόρο. Έτσι πορευόμαστε. Από όλο αυτό το κακό θα εμφανιστεί νομοτελειακά και το καλό. Το θέμα είναι ποιος θα είναι σε θέση να το διακρίνει… Και όταν θα συμβεί, πώς θα το αξιοποιήσει… Είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας… Ο καθένας ας προσπαθήσει για κάτι που μπορεί. Αυτή την περίοδο γράφτηκε αυτό το βιβλίο… Αρχίζει με τη φράση: «Διαμορφωνόμαστε από αυτά που αγαπάμε» και τελειώνει με την κραυγή: «Μάνα Ελλάδα, Ομορφιά – όχι Ασχήμια!... Δεν είναι και λίγο…   
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA
Πανούσης, Μπουκάι, Σεπούλβεδα
Ετοιμάζουμε, σιγά-σιγά, το νέο βιβλίο του Τζίμη Πανούση. Ο τίτλος δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμος, μπορούμε όμως να πούμε ότι το πολυσέλιδο έργο θα επεξηγεί με σαφήνεια, από το εξώφυλλο κιόλας, πώς και γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως χώρα. Θα είναι το όγδοο βιβλίο του από την opera.
Πρόκειται να βγει το τελευταίο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, στο οποίο ο δημοφιλής ψυχίατρος αναλύει έννοιες όπως ο φόβος, η αξία, η κατάθλιψη, ο εγωισμός, ο αλτρουισμός... Γράφει κάπου: «Όποιος λέει ότι αγαπάει πολύ τους άλλους και λίγο τον εαυτό του, απλώς λέει ψέματα σ’ ένα από τα δύο: ή στο ότι αγαπάει πολύ τους άλλους ή στο ότι δεν αγαπάει πολύ τον εαυτό του». Θα είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο του από την opera. Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορήσει και το παιδικό βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, σε εικονογράφηση Γκούστι, με τίτλο Ο τρομερός εχθρός.
Ετοιμάζεται η αυτοβιογραφία του μεγάλου Ουρουγουανού συγγραφέα Ντανιέλ Τσαβαρία με τίτλο (προσωρινό) Και πάει λέγοντας..., όπου ιστορούνται ογδόντα χρόνια πολυτάραχου βίου και ακραίων, απολύτως παρακινδυνευμένων επιλογών, που τον έφεραν συχνά στο χείλος της καταστροφής αλλά και πυροδότησαν ένα αδιαμφισβήτητο συγγραφικό ταλέντο. Θα είναι το ένατο βιβλίο του από την opera.
Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ του Λουίς Σεπούλβεδα, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, είναι το «παιδικό» βιβλίο που θα θυμίσει σε όλους την Ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει. Μια πολύ τρυφερή στιγμή του Σεπούλβεδα.
Και μια πρεμιέρα ενός άγνωστου (προς το παρόν) Πορτογάλου συγγραφέα, του Ζάιμε Μοντεστρέλα, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη επίσης, με τις Υδατώδεις Ιστορίες του. Πρωτότυπο και χιουμοριστικό έργο ουλιπιανής έμπνευσης, ευθυγραμμισμένο με κείμενα των Ρειμόν Κενώ, Ζορζ Περέκ, Ερβέ Λε Τελιέ κ.ά.
Μετά το καλοκαίρι ετοιμάζονται βιβλία των Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, Πάμπλο Τουσέτ, Ερβέ Λε Τελιέ, Λάουρα Γκαγιέγο, και μία λογοτεχνική έκπληξη.  
----------
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Τέσσερις επιλογές για όλους.Ζωνιανά Gold του Παρασκευά Ακαμάτη: Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, αλλά το γέλιο τής κάνει καλό. Και η εκτόνωση απ’ όσα μαζεύουμε μέσα μας και πάμε να σκάσουμε, κι αυτή καλό κάνει. Ως προς το μείζον πρόβλημά μας, αυτό θέλει ριζική, τολμηρή και πρωτότυπη λύση. Να καθαρίσουμε μια και καλή. Τώρα, πού θα τη βρούμε αυτήν τη λύση; Κάποιοι θα την αναζητήσουν στην καλλιέργεια της γης, άλλοι θα στραφούν στην τέχνη και, πιο συγκεκριμένα, στον κινηματογράφο. Και, φυσικά, κάποιοι θα επιμείνουν ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. Η δική μας, πάντως, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία…

Συμπόνια της Χανντέ Άλταϊλι: Η φτώχεια και η κακομοιριά σ’ ένα χωριό χαμένο κάπου στην Τουρκία, ο πλούτος και η λάμψη στη μεγάλη πόλη, την Κωνσταντινούπολη. Δύο κόσμοι διαμετρικά αντίθετοι που περιγράφονται ολοζώντανα. Τους ζούμε και τους δύο μέσα από έναν έρωτα, από τον οποίο δεν λείπουν ούτε τα γέλια ούτε τα δάκρυα. Να την έχουμε καλά στον νου μας τη συγγραφέα. Έπεται συνέχεια – τόσο στο χαρτί όσο και στη μικρή οθόνη.
Το δικαστήριο των ψυχών του Ντονάτο Καρίζι: Ο συγγραφέας του Υποβολέα, που κατέκτησε τους φαν του αστυνομικού μυθιστορήματος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και βραβεύτηκε από τους Γάλλους αναγνώστες ως το καλύτερο βιβλίο του είδους για το 2011, αποκαλύπτει έναν κόσμο μυστικό και τρομαχτικό, κρυμμένο στα άδυτα του Βατικανού και στις πιο μύχιες πτυχές της Ρώμης. Μια κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγής ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Όλοι τον αναζητούν: η αστυνομία, γιατί αυτή είναι η δουλειά της· η Σάντρα, για να μάθει ποιος σκότωσε τον άντρα της· ο Μάρκους, για να ξαναβρεί τη μνήμη του· η Εκκλησία, για τους δικούς της σκοτεινούς λόγους. Θα προλάβουν να τη σώσουν; Όσοι αγάπησαν τον Υποβολέα δεν υπάρχει περίπτωση να μη λατρέψουν το Δικαστήριο των ψυχών.
Πέτρα και μέλι της Χριστίνας Ζέμπη: Δεν είναι τυχαίο που άφησα για το τέλος το βιβλίο της Χριστίνας. Μια καινούργια φωνή, αλλά τι φωνή! Ποιότητα συνδυασμένη με συναρπαστική πλοκή και συγκίνηση. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα μυθιστόρημα; Δεν υπάρχει περίπτωση να το πιάσεις στα χέρια σου και να μη μαγευτείς! Μη διστάσετε, λοιπόν, να το πάρετε κι εσείς στα δικά σας. Ανοίξτε το και ταξιδέψτε μέσα από τις σελίδες του στη Μάνη – εκεί όπου η σκληράδα της πέτρας συνυπάρχει με τη γλύκα του μελιού.
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών