Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Ρουμανία: Η "επέλαση" των e-books δεν επηρέασε τη ρουμανική αγορά βιβλίου, σύμφωνα με έρευνα

 
Το 60% των ρουμανικών εκδοτικών οίκων δεν σχεδιάζει να εκδώσει ή να προωθήσει προς πώληση ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), σύμφωνα με έρευνα του Ρουμανικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Στρατηγικής (IRES) που διεξήχθη μέσω του προγράμματος PROEDIT, για λογαριασμό της Ένωσης Ρουμάνων Εκδοτών (UER).
To 10% των εκδοτικών οργανισμών έχει ήδη εκδώσει και κυκλοφορήσει e-books, ενώ το 50% των Ρουμάνων εκδοτών θεωρεί ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καταστρέφουν τη βιομηχανία της τυπογραφίας, σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Οι περισσότεροι συγγραφείς αρνούνται τη δημοσίευση των έργων τους σε ηλεκτρονικά βιβλία, δήλωσε το 49% των εκδοτών στη Ρουμανία.
Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι μόνο σε ποσοστό μεταξύ 1% και 25% τα βιβλία που απαριθμούνται στους καταλόγους των εκδοτικών οίκων είναι ηλεκτρονικά.
Οι περισσότεροι εκδότες, ποσοστό 76%, πωλούν τα e-books μέσω της ιστοσελίδας τους και πολύ μικρότερο ποσοστό μέσω καναλιών διανομής, όπως το elefant.ro (26%) και το bookbyte.ro (22%), με τα βιβλία σε μορφή PDF να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση (92%).
Η πλειοψηφία των εκδοτικών οίκων, ποσοστό 92%, προτιμά τα dekstop και τα laptops, το 65% προτιμά τα iPads, το 52% τηλέφωνα android και τα tablets, το 50% τα e-readers και το 48% τα iPhones.
Στην έρευνα “Προσαρμοστικότητα των εργαζόμενων στην επανάσταση των ηλεκτρονικών βιβλίων” συμμετείχαν 401 μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί εκδοτικοί οίκοι της χώρας
.
 
Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών