Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Πρόστιμο στη Google από τη γερμανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων

 
Για παράνομη καταγραφή πληροφοριών
 
Πρόστιμο 145.000 ευρώ, για παράνομη καταγραφή πληροφοριών από μη ασφαλή δίκτυα wi-fi, επέβαλε στη Google η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Διαδίκτυο.
 
Σύμφωνα με το BBC, η Google γνωστοποίησε ότι οι πληροφορίες -περιλαμβανομένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικών πρόσβασης σε ιστοσελίδες αλλά και φωτογραφιών- περιήλθαν στην κατοχή της χωρίς η ίδια να έχει πρόθεση να τις συλλέξει.
 
Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε την περίοδο 2008 - 2010, όταν επιχειρούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον εμπλουτισμό της υπηρεσίας Street View. Έκτοτε, οι πληροφορίες έχουν διαγραφεί από το αρχείο της Google. 
 
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε μια εταιρεία για εκ παραδρομής συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών είναι 150.000 ευρώ. 
 
Ο επικεφαλής της Αρχής, Γιοχάνες Κάσπαρ, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το συγκεκριμένο όριο επιβολής προστίμων.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Γ.Κάσπαρ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «συγκεντρώθηκαν σημαντικές ποσότητες προσωπικών δεδομένων διαφορετικής ποιότητας, όπως λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες καθώς και διαδικτυακές συζητήσεις».
 
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Google Έρικ Σμιντ δήλωσε ότι για τη συλλογή των πληροφοριών ευθύνεται «ένα μεμονωμένο άτομο» το οποίο δεν έλαβε ποτέ «την έγκριση των ανώτερων του».
 
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών