Μετά από 2,5 περίπου χρόνια προετοιμασίας, με την εμπλοκή ερευνητικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων και ιδρυμάτων από όλη τη χώρα, εκτενείς συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών αλλά και εθελοντών, και την οικονομική υποστήριξη από μεγάλα ιδρύματα της χώρας όπως το Alfred P. Sloan Foundation, η διαδικτυακή Πύλη της Δημόσιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Αμερικής είναι γεγονός.
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό στις 18 του Απρίλη και περιλαμβάνει στην πιλοτική της μορφή 2,4 εκατομμύρια εγγραφές από βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχεία των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους θησαυρούς που περιλαμβάνει βρίσκονται δαγγεροτυπίες των τέως Προέδρων Τζορτζ Γουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν, εικόνες από τους αγώνες των γυναικών υπέρ του δικαιώματος στην ψήφο και φιλμ από τους αγώνες για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, το Βιβλίο των Ωρών, ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο του 1514, τα «Σημειώματα για την Πολιτεία της Βιρτζίνια» του Τόμας Τζέφερσον, και πίνακες ζωγραφικής του Γουίνσλοου Χόμερ.
«Η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής λανσάρεται εικονικά σήμερα και είναι ένα σύμβολο για το τί μπορούν να επιτύχουν οι άνθρωποι μέσω της συνεργασίας σε μία δικτυωμένη εποχή...Θα δημιουργήσουμε από κοινού νέα γνώση και θα καταστήσουμε προσβάσιμη και ελεύθερη σε όλους, πληροφορία την οποία χρειάζονται οι άνθρωποι για να ευημερήσουν σε μία δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Τζον Πάλφρεϋ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Ανοικτή πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό παρέχουν, στην πρώτη αυτή εκδοχή της ψηφιακής βιβλιοθήκης, έξι εθνικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες και άλλα τόσα πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Διεύθυνσης Εθνικών Αρχείων (National Archives and Records Administration), του Σμισθσόνιαν, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Στα βήματα της Europeana, η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής υιοθέτησε την πιο διαθέσιμη φιλελεύθερη άδεια για την πληροφορία την οποία συλλέγει από τους συνεργαζόμενους φορείς. Η πληροφορία αυτή η οποία ανήκει στον Δημόσιο Χώρο, μέσω μίας ανοικτής Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών καθίσταται διαθέσιμη σε οποιονδήποτε προγραμματιστή, ερευνητή ή χομπίστα επιθυμεί να δημιουργήσει καινοτόμα περιβάλλοντα για την εκπαίδευση, εργαλεία για την αναζήτηση και ενδιαφέρουσες εφαρμογές για τους τελικούς χρήστες.
«Ο στόχος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι να ανοίξει τις πλούσιες πολιτιστικές συλλογές από τα ράφια και μέσα στο καινοτόμο περιβάλλον του διαδικτύου για τους ανθρώπους να τις ανακαλύψουν, να τις κατεβάσουν, να τις επαναχρησιμοποιήσουν και να αναδημιουργήσουν πάνω σε αυτές με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί» υποστηρίζει η Μάουρα Μαρξ, διευθύντρια της Γραμματείας της Βιβλιοθήκης, η οποία ακόμη λέει ότι «δημιουργούμε πρόσβαση, δεν την ελέγχουμε».
H πύλη πλαισιώνεται, ακόμη, από μία σειρά εικονικών εκθέσεων οι οποίες παρουσιάζουν μέρη, τόπους και ιστορικά γεγονότα της Αμερικής και αλλού, όπως η έκθεση «Αυτή η Γη είναι Δική Σου Γη: Πάρκα και Δημόσιοι Χώροι» η οποία εξερευνά την ιστορία και τη σημασία των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών, την οποία έχει επιμεληθεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Νότιας Καρολίνας.
Η συνεργασία με τη Europeana υπήρξε στενή από την αρχή. Στα χνάρια της Europeana, η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής υιοθέτησε το νέο μοντέλο μεταδεδομένων της Europeana, το Europeana Data Model και την ίδια άδεια για τις εγγραφές μεταδεδομένων, έτσι ώστε οι δύο βιβλιοθήκες να είναι απόλυτα διαλειτουργικές. Η εικονική έκθεση «Αφήνοντας την Ευρώπη» είναι η πρώτη έκθεση, αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ επιμελητών και από τις δύο ηπείρους, η οποία εξιστορεί την μετανάστευση από την Ευρώπη στην Αμερική για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις για το καλωσόρισμα της νέας αυτής υπηρεσίας οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστόνης όπου εδράζουν τα γραφεία της Γραμματείας της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, αναβλήθηκαν λόγω των αιματηρών γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τον Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη λίγες μέρες πριν.
Περισσότερα:
http://dp.la/info/developers/codex/ (για προγραμματιστές)
Πηγή: openaccess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου