Πέμπτη, Μαΐου 09, 2013

Μεγάλη δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη από τον Κ. Σακελλαρίου

 
Ευχαριστήριο τιμητικό Δίπλωμα – Πάπυρο στον Κώστα Ν. Σακελλαρίου, συγγραφέα και συλλέκτη απένειμε το Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, για την δωρεά του στην Εθνική Βιβλιοθήκη, Συλλογής παλαιοτύπων ελληνικών εκδόσεων του 18ου και 19ου αιώνα.

Πρόκειται κυρίως για εκδόσεις του «Νικολάου Γλυκή τω εξ Ιωαννίνων» στην Βενετία.
Στις προθήκες της αίθουσας «Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης» εκτέθηκαν επιλεγμένα βιβλία της συλλογής, ώστε οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση, που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου, να γνωρίσουν το «σημαντικό βιβλιακό υλικό από άποψη περιεχομένου, σπανιότητας και παλαιότητας», όπως επισήμανε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Αντωνία Αράχωβα. Διετύπωσε ακόμη την πρόβλεψη ότι, η δωρεά αποτελεί παράδειγμα για την διάσωση της εθνικής κληρονομιάς.

Στην αντιφώνηση του ο δωρητής Κ. Ν. Σακελλαρίου αναφέρει ότι τα Ελληνικά βιβλία της περιόδου αποτελούν, το καθένα «αναπνοές στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό» που αναπτύσσεται τον 18ο και 19ο αιώνα. Πρόσθεσε ακόμη ότι, κάτω από την φιλόξενη στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τα βιβλία μου, θα ακολουθήσουν μια άλλη κοίτη που θα τα φέρει σε ανοικτούς ορίζοντες πνευματικής δημιουργίας και ευχήθηκε «καλή τύχη στην Εθνική τους πορεία».

Ο τιμηθείς Κ. Ν. Σακελλαρίου ευχαρίστησε το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα την Αν. Γεν. Διευθύντρια Αντωνία Αράχωβα για την οργάνωση της λαμπρής τελετής και την θερμή συμπαράσταση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών