Πέμπτη, Μαΐου 09, 2013

Το δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο είναι εδώ, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia

 
Η βαρετή πανεπιστημιακή διάλεξη θα αποτελέσει το πρώτο «θύμα» από την ραγδαία άνοδο της δωρεάν διαδικτυακής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς
Το δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο είναι εδώ, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia
Ο 47χρονος Αμερικανός Τζίμι Γουέιλς, που το 2001 δημιούργησε στο διαδίκτυο την Wikipedia«Αν τα πανεπιστήμια δεν απαντήσουν στην αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων με κάποιο πειστικό τρόπο, τότε θα εμφανιστούν νέοι παίκτες που θα τα αντικαταστήσουν», θεωρεί ο 47χρονος Αμερικανός ακτιβιστής και πρώην χρηματιστής που έγινε γνωστός ως ο βασικός συνδημιουργός της δημοφιλέστερης ανοικτής εγκυκλοπαίδειας στο ίντερνετ.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο, τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Online Open Courses, ή MOOC) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εντός των κύκλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Στάνφορντ, το Πρίνστον, το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια, παρέχουν δωρεάν κύκλους σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα - αν και παρέχουν ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης και όχι κανονικό πτυχίο.

«Η επίδραση των μαθημάτων αυτών θα είναι κατακλυσμική και θα μεταμορφώσει τα πάντα στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης», λέει ο Γουέιλς. Και σημειώνει πως «τα πανεπιστήμια πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις on line τεχνολογίες προς όφελος τους».

«Το μελλοντικό μοντέλο της ανωτάτης εκπαίδευσης θα δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής της χρήσης διαφόρων μαγνητοσκοπήσεων και ηχογραφήσεων από διαλέξεις, μια μέθοδος που είναι πολύ πιο αποτελεσματική και προς την κατεύθυνση που πηγαίνει το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο Αμερικανός «γκουρού»της Wikipedia, συμβουλεύοντας, μεταφορικά, τα πανεπιστήμια που ακόμη δεν εχουν ενστερνιστεί τις νέες τεχνολογίες να «προσαρμοστούν ή να πεθάνουν».

Τα MOOC ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011, όταν ο καθηγητής Σεμπάστιαν Τρουν του πανεπιστημίου Στάνφορντ - και αντιπρόεδρος της Google - «άνοιξε» δοκιμαστικά στο διαδίκτυο το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη» και εγγράφηκαν 160.000 «φοιτητές» από 190 διαφορετικές χώρες. Μετά την απρόσμενη αυτή επιτυχία ο καθηγητής δημιούργησε την εταιρεία πανεπιστημιακής τηλεκπαίδευσης Udacity η οποία προσφέρει 15 διαφορετικά μαθήματα.

Στα τέλη του 2011, το ΜΙΤ εξήγγειλε το δικό του διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων με τίτλο MITx. Στο πρώτο του μάθημα εγγράφηκαν 120.000 «φοιτητές». Τον Απρίλιο του 2012 πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ανήγγειλαν ότι μέσω της ΜΚΟ και φιλεκπαιδευτικού οργανισμού Coursera που ίδρυσαν θα προσφέρουν μαθήματα μέσω ιντερνετ.  

Με 1,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους από 196 χώρες και 35 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια απ' όλο τον κόσμο, το διαδικτυακό Coursera είναι, τρόπον τινά, το μεγαλύτερο ανοικτό και δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου. Λίγο μετά, το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν πως συνενώνουν τις δυνάμεις τους, υπό την πλατφόρμα EdX.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών