Τετάρτη, Μαΐου 29, 2013

Στον Άμος Οζ το βραβείο «Φραντς Κάφκα»

 
Το λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα για το 2013 απονεμήθηκε από την κριτική επιτροπή στον Άμος Οζ, τον πιο φημισμένο Ισραηλινό συγγραφέα στον κόσμο, παραγωγό ενός επιβλητικού έργου που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ανακοίνωσε σήμερα η Εταιρεία Φραντς Κάφκα από την Πράγα.
 
Συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων (7.730 ευρώ), το βραβείο θα παραδοθεί στον Οζ κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί στο δημαρχιακό μέγαρο της Πράγας στα τέλη Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία.
Γεννημένος στις 4 Μαΐου 1939 στην Ιερουσαλήμ από μία οικογένεια Ρώσων και Πολωνών Εβραίων, ο Άμος Κλάουσνερ άλλαξε το πατρώνυμό του σε Οζ—λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη, θάρρος».
Μεταξύ των πλέον γνωστών του έργων περιλαμβάνονται «Το Μαύρο Κουτί», «Ο Μιχαέλ μου», η «Νύχτα στο Τελ Καντάρ», «Η νύκτα του Συγγραφέα», «Η αρχή της Ιστορίας», «Η τέλεια γαλήνη» και ιδίως το αριστουργηματικό «Ιστορία Αγάπης και Σκότους» του 2003, το οποίο αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Βραβευμένος με το έγκυρο Βραβείο Γκαίτε του 2005 στη Γερμανία, έχει τιμηθεί στην ίδια χώρα το 1992 με το έγκριτο αριστείο των βιβλιοπωλών, ενώ του έχουν απονεμηθεί το βραβείο Λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998 και το Βραβείο του Πρίγκιπα της Αστούριας στην Ισπανία το 2007.
Το βραβείο Φραντς Κάφκα, που θεσπίσθηκε το 2001 και φέρει το όνομα ενός από τους πιο ξακουστούς Τσέχους συγγραφείς όλων των εποχών, αποτίει τιμή «σε μία εξέχον λογοτεχνικό δημιούργημα από έναν σύγχρονο συγγραφέα, του οποίου το έργο προσεγγίζει τους αναγνώστες χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στην καταγωγή, την εθνικότητα, ή την κουλτούρα τους».
Μεταξύ των τιμηθέντων με το βραβείο Φραντς Κάφκα περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του λογοτεχνικού στερεώματος, όπως ο Αμερικανός Φίλιπ Ροθ (2001), η Αυστριακή Έλφριντε Γέλινεκ (2004), ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ (2005), ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (2006), ο Γάλλος Ιβ Μπονφουά (2007), καθώς και οι Τσέχοι συγγραφείς Ιβάν Κλίμα (2002) και Άρνοστ Λούστιγκ (2008) και ο δραματουργός Βάτσλαβ Χάβελ (2010), που είχε χρηματίσει και πρόεδρος του κράτους από το 1989 έως το 2003.
 
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών