Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013

Σε δίκη η Apple για καθορισμό των τιμών των e-books

 

Ο κολοσσός της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα Apple θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση την κατηγορεί για καθορισμό των τιμών των e-books.


         
 
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζει πως το 2009 η Apple συμφώνησε με εκδότες να καθορίσουν τις τιμές των e-books, αντί να επιτρέψουν μεμονωμένα σε εταιρείες λιανικής να το κάνουν, ένα σύστημα που είναι γνωστό ως «μοντέλο πρακτόρευσης». Μάλιστα, επικαλέστηκε τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Steve Jobs στην επίσημη βιογραφία του, σχετικά με τη συγκεκριμένη τακτική. «Προχωράμε στο μοντέλο της πρακτόρευσης για να καθορίσουμε τις τιμές. Θα κερδίσουμε ένα 30%, ο πελάτης θα πληρώνει λίγο παραπάνω αλλά αυτό είναι που θέλουμε ούτως ή άλλως.»
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή επέτρεψε στην Apple να αυξήσει τις πωλήσεις της μέσω της πλατφόρμας iBooks και εμπόδισε την Amazon να χρεώσει χαμηλότερες τιμές.
Ήδη πέντε από τους κατηγορούμενους εκδοτικούς οίκους (Penguin, Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster και Macmillan) έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμό και δέχτηκαν να τερματίσουν τη συμφωνία τους με την Apple, ενώ η τελευταία, δια στόματος Tim Cook, αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία δεν έκανε τίποτα κακό και θα αγωνιστεί.
 
Πηγή: BBC, www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών