Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013

Άνοιξε για το κοινό η βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου

 

Περιλαμβάνει πάνω από 8.500 τόμους βιβλίων σε πολλές γλώσσες

 
 
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων, «φιλοξενείται» πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε δωρίσει στο δήμο Χανίων η Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλιές εκδόσεις από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1833 και το προσωπικό σημειωματάριο του Εθνάρχη.

Η βιβλιοθήκη που είναι πλέον ανοικτή για το αναγνωστικό κοινό δεν αποτελεί μονάχα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές, αλλά και ένα καθρέπτη της ευρυμάθειας του Ελευθερίου Βενιζέλου που, όπως προκύπτει από την πλουσιότατη συλλογή των βιβλίων υπήρξε δεινός βιβλιοφάγος.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος συλλογής είναι ξενόγλωσσα βιβλία, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν και τίτλοι βιβλίων στα τουρκικά και τα ρώσικα.

Πολλά από τα βιβλία της συλλογής Βενιζέλου φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους.

«Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί τη σπουδαιότερη δωρεά προς τον δήμο Χανίων και τη δημοτική βιβλιοθήκη» δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που αναμένεται στα Χανιά για τις κεντρικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Όπως ακόμα τόνισε ο κ. Σκουλάκης, η βιβλιοθήκη, «αποτελεί μια μοναδική μουσειακή συλλογή αλλά παράλληλα είναι και μια "ζωντανή" βιβλιογραφική συλλογή, αφού τα περισσότερα βιβλία της καλύπτουν θέματα κλασικής φιλολογίας, ιστορίας ποίησης λογοτεχνίας, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, θέματα δηλαδή, που ενδιαφέρουν και το σημερινό αναγνώστη, μελετητή και ερευνητή».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι οι αναγνώστες και οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε 7.177 τίτλους ιστορικών βιβλίων και αρχείων, πολλά από τα οποία περιέχουν χειρόγραφες αφιερώσεις από σπουδαίους συγγραφείς που προσέφεραν τα έργα τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο, σε 378 τίτλους περιοδικών και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1833. Μεταξύ αυτών υπάρχουν έργα αφιερωμένα στον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Πηνελόπη Δέλτα και τον Κωστή Παλαμά.

Η προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Βιβή Χουδαλάκη επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της συλλογής Βενιζέλου έγινε εφικτή έπειτα από την αντιμετώπιση των ζητημάτων της μηχανογράφησης όλου του υλικού της βιβλιοθήκης και της ταξινόμησης των βιβλίων, αλλά και της καλύτερης αξιοποίησης των χώρων που διαθέτει η συλλογή.

Όπως ακόμα επεσήμανε, η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν θα λειτουργεί ως δανειστική ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα της επίσκεψης σε αναγνώστες και ερευνητές να εργάζονται σε αυτό τον χώρο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε σχολεία καθώς και εκδηλώσεις.

Η κ. Χουδαλάκη αναφέρθηκε ακόμα σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την βιβλιοθήκη Βενιζέλου. Όπως είπε, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετακίνησε τη συλλογή του από την Αθήνα στο πατρικό του σπίτι στη Χάλεπα Χανίων για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Το 1941, επιτάχτηκε το σπίτι του από τους Γερμανούς. Κάποια από τα βιβλία καταστράφηκαν κάηκαν στο τζάκι και πολλά από αυτά πουλήθηκαν. Με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Νικολάου Σκουλά και την συνδρομή ανθρώπων του πνεύματος εκείνης της εποχής η συλλογή απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε στο ιστορικό αρχείο Κρήτης. Το 1957 η συλλογή δωρίστηκε επίσημα από την Έλενα Βενιζέλου στο δήμο και σήμερα λειτουργεί ως κλειστή μουσειακή συλλογή στο χώρο που φιλοξενείται».

«Αυτή η σημαντική προσθήκη αναβαθμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόλο των βιβλιοθηκών του δήμου» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης.
 
Πηγή: www.newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών