Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2013

Στην Καναδή Alice Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας

 

 

«Αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος» τη χαρακτηρίζει η Σουηδική Ακαδημία




Η Καναδή συγγραφέας Alice Munro βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2013. Η 82χρονη Καναδή είχε βραβευτεί το 2009 με βραβείο Man Booker και έχει πολλές φορές τιμηθεί και με άλλα λογοτεχνικά βραβεία.

Η Σουηδική Ακαδημία τη χαρακτηρίζει «αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος» ενώ βιβλία της κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

Από το 1901 έως σήμερα έχουν απονεμηθεί 106 Βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μόλις δώδεκα γυναίκες είχαν αποσπάσει μέχρι σήμερα το βραβείο, δεκατρείς με τη φετινή απονομή στην Alice Munro.

Επτά χρονιές το βραβείο δεν απονεμήθηκε ενώ μόνο τέσσερις φορές μοιράστηκε σε περισσότερα από ένα άτομα.

Απονομή- έκπληξη χαρακτηρίζεται αυτή του 1953, όταν το βραβείο δόθηκε στον Winston Churchill. Πολλοί πιστεύουν πως ο Βρετανός πολιτικός απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης αλλά ήταν αυτό της Λογοτεχνίας. Ο Churchill είχε συνολικά 20 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και δύο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο νεότερος συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ ήταν ο Rudyard Kipling, στα 42 του. Γηραιότερη η Doris Lessing που απέσπασε το βραβείο το 2007 σε ηλικία 88 ετών.

Δύο λογοτέχνες αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο τους.Ήταν ο Boris Pasternak το 1958, ο οποίος αρχικά το δέχθηκε αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε από τις αρχές της Σοβιετικής Ένωσης να το απορρίψει. Ακολούθησε το 1964 ο Jean Paul Sartre, του οποίου ήταν πάγια τακτική να απορρίπτει όλα τα βραβεία.

Μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι και δύο Έλληνες, ο Γιώργος Σεφέρης, το 1963, και ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979.

Η εβδομάδα των Νόμπελ συνεχίζεται αύριο με την απονομή τουΝόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Το Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε στους Martin Karplus, από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το Χάρβαρντ, Michael Levitt από το Στάνφορντ και Arieh Warshel από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία επιστημών.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής το οποίο απονεμήθηκε στο λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο του Higgs. Το βραβείο μοιράστηκαν οι François Englert και Peter W. Higgs «για την ανακάλυψη μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων και ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN».

Το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε τη Δευτέρα στους James E. Rothman, Randy W. Schekman και Thomas C. Südhof οι οποίοι τιμώνται για τη μελέτη τους με επίκεντρο το «σύστημα μεταφορών» των κυττάρων.
 
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών