Ολοι γνωρίζουμε πως πρέπει να σώζουμε τα αρχεία και τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή, αλλά τα κτίρια, τις εκκλησίες και τα μνημεία μας;
|
Ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται CyArk, δημιούργησε ψηφιακά αντίγραφα από περισσότερα από 100 πιο γνωστά μνημεία παγκοσμίως. Προχώρησε στην χαρτογράφηση των ρωμαϊκών ερειπίων, ενώ η ιστοσελίδα φιλοξενεί αρχαία αγάλματα, ακόμα και ένα ολόκληρο νησί.
Ο σκοπός του είναι η ψηφιακή «διάσωση» των πιο σημαντικών μνημείων παγκοσμίως από τον πόλεμο και τις κλιματικές αλλαγές.
Στα προσεχή σχέδια του οργανισμού είναι να «διασώσει» άλλα 400 μνημεία .
« Αν δεν μπορείς να τα προστατέψεις κάτι στην πραγματικότητα, το δεύτερο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να το διαφυλάξεις στο ψηφιακό κόσμο», είπε η Barbara Kacyra, μία εκ των ιδρυτών σε εκδήλωση στο Πύργο του Λονδίνου.
Για το CyArk, έχουν χρησιμοποιηθεί σαρωτές με 3D λέιζερς, ραντάρ και πολλές άλλες τεχνολογικές συσκευές, οι οποίες δημιούργησαν λεπτομερείς χάρτες των διάσημων μνημείων.
Η Kacyra δηλώνει πως η ιδέα γεννήθηκε μετά την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν το 2001. Ο Gustavo Araoz, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου για Μνημεία και Αξιοθέατα (ICOMOS) βοηθάει τον οργανισμό προτείνοντας τα υπόλοιπα 400 μνημεία και δηλώνει πως παρόμοιες καταστροφές θα πραγματοποιηθούν με αργό ρυθμό παγκοσμίως.
Για να επισκεφθείτε τον Παρθενώνα, κάντε κλικ εδώ
Πηγή: kathimerini.gr
|
6 Δεκεμβρίου 1821. “Επειδή η τυραννική διοίκησις των Τούρκων μετεβλήθη
ολοτελώς εις ληστείαν”…
-
Μια σημερινή ανάρτηση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου
(https://sylviaioannoufoundation.org/el/about/news/cypriot-declaration-1821/?utm_source=newsletter&utm_m...
Πριν από 10 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου