Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2013

Η Γαλλία προστατεύει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία

 
Νόμο που στρέφεται κατά της Amazon και των υπολοίπων online πωλητών βιβλίων πέρασε η Γαλλία με σκοπό να προστατέψει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία από τον υπέρμετρο ανταγωνισμό.
Συγκεκριμένα, ο νόμος απαγορεύει στα online βιβλιοπωλεία να προσφέρουν δωρεάν μεταφορικά σε συνδυασμό με 5% έκπτωση. Στόχος είναι να προστατευτούν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν τονίσει επανειλημμένως πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ‘αθέμιτου ανταγωνισμού’ που επιβάλλουν οι online κολοσσοί. Η Γαλλία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων ανά κάτοικο παγκοσμίως.
‘Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς’, είπε ο συντηρητικός βουλευτής Κρίστιαν Κερτ, ένας από τους εισηγητές της νομοθεσίας που υπερψηφίστηκε και από τους σοσιαλιστές.
Η προστατευτική φύση του συγκεκριμένου νόμου είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των υπερμάχων των ελευθέρων αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη η Amazon με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τη Γαλλία πως εφαρμόζει ‘διακρίσεις κατά των online καταναλωτών.’
Η νομοθετική λογική όμως κινείται στα πλαίσια αυτής του περίφημου νόμου Lang που ψηφίστηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 1981 και αποσκοπούσε στην προστασία των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων από τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.
Η Γαλλία είναι γενικότερα γνωστή για την παροχή κρατικών ενισχύσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων που υποστηρίζουν την παραγωγή γαλλικών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικής. Η φιλοσοφία αυτών των πολιτικών εδράζεται στην πεποίθηση -βαθιά ριζωμένη στη γαλλική κουλτούρα- πως οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς δεν είναι ικανοί να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Shakespeare and co by mgsblade
 
Πηγή: diethni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών