Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2013

Οι ψηφιακές συσκευές αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου

 
Την δυναμική των ψηφιακών συσκευών για την ανάγνωση βιβλίων, σε ψηφιακή μορφή, αναδεικνύει τελευταία δημοσκόπηση, στις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο.
 
Ειδικότερα,  όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας USA TODAY και την εξειδικευμένης ιστοσελίδας Bookish, το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι διαθέτουν μια ψηφιακή συσκευή (e-reader και tablet). Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2011. Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 46% για τις ηλικίες κάτω από 40 ετών.
 
Ταυτόχρονα το 35% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι με την χρήση των ψηφιακών συσκευών ξεκίνησαν να διαβάζουν περισσότερα βιβλία (συμπεριλαμβανομένων των χρηστών μόνο των e-readers οι οποίοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 41%).
 
Ωστόσο το στοιχείο εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι εκείνο που μετρά των αριθμών των βιβλίων που διαβάζουν οι χρήστες των ψηφιακών συσκευών εν αντιθέσει με τους "παραδοσιακούς" φίλους του βιβλίου. Έτσι ενώ οι χρήστες των ψηφιακών συσκευών διαβάζουν 18 βιβλία, κατά μέσο όρο, το χρόνο, όταν οι μη χρήστες ψηφιακών συσκευών διαβάζουν μόλις 11 βιβλία, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση.   
 
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) αποτελούν το 20% των συνολικών πωλήσεων στα βιβλία, στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι πωλήσεις των e-books καταγράφουν αύξηση – σε ετήσια βάση – της τάξης του 42% σε σχέση με το 2012.
 
Η άνοδος των e-books μπορεί να έχει δημιουργήσει ανησυχία στην αγορά που σχηματίζουν τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, όμως την ίδια στιγμή αποτελεί μια εξαιρετική θετική εξέλιξη για τους συγγραφείς και τους εκδότες οι οποίοι "βλέπουν" μια νέα αγορά να αναπτύσσεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Όπως τονίζουν, οι αναλυτές, η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το χαμηλότερο – τελικό – κόστος για τον χρήστη, γεγονός που οδηγεί στην πώληση περισσότερων βιβλίων κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους συγγραφείς οι οποίοι αν και έχουν χαμηλώσει το ποσοστό της αμοιβής τους (σε σχέση με το ποσοστό αμοιβής που λαμβάνουν από τον παραδοσιακό τρόπο πώλησης των βιβλίων τους), είναι ευχαριστημένοι από την αλματώδη αύξηση των πωλήσεων.
 
Ταυτόχρονα ικανοποιημένοι είναι και οι εκδότες οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται.  
 
Πηγή: emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών