Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2013

Συμφωνία για ψηφιοποίηση του αρχείου του ΡΙΚ

 
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η ανάδοχος γαλλική εταιρεία «Vectracom Video Solutions»  υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού του Αρχείου του ΡΙΚ που αφορά στην τουρκική εισβολή και την περίοδο 1974-78, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» που είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και το βόρειο Αιγαίο.
Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013» που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.
Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν το ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.
Στο πλαίσιο του έργου, το ΡΙΚ θα υλοποιήσει τη ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του μοναδικού οπτικοακουστικού αρχείου του που καταγράφει την πορεία της Κύπρου και του λαού της για περισσότερο από μισό αιώνα.
Η εταιρεία Vectracom Video Solutions επιλέγηκε μετά την προκήρυξη διεθνών προσφορών.
Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του ΡΙΚ ο Γενικός Διευθυντής κ. Θέμης Θεμιστοκλέους και εκ μέρους της «Vectracom Video Solutions»  ο Production Operations Manager κ. Soufiane Bachiri.
Το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο βρίσκεται στο Αρχείο του ΡΙΚ σε μορφή φιλμ 16mm. Το ψηφιοποιημένο υλικό που θα παραδοθεί από την εταιρεία «Vectracom Video Solutions»  στο ΡΙΚ, θα ενσωματωθεί στη ψηφιακή πλατφόρμα του Αρχείου και θα γίνει άμεσα προσβάσιμο στις διαδικασίες παραγωγής του ΡΙΚ καθώς και στο ευρύ κοινό μέσα από την ιστοσελίδα που θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος».
 
Πηγή: cybc.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών