Η «Κ» επισκέφθηκε το «Τελευταίο Βιβλιοπωλείο» της ιστορικής φοιτητούπολης
Tης Νεκταριας Τσερπελη
Στην πόλη με ένα από τα πιο παλαιά και φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, τα βιβλία και τα βιβλιοπωλεία καταλαμβάνουν περίοπτη θέση. Σε ένα στενό δρομάκι της μικρής αυτής φοιτητούπολης με παγκόσμιο κύρος, φιλοξενείται το «Τελευταίο Βιβλιοπωλείο».
Εξυπνη ιδέα
Και αν από τον τίτλο του («last bookshop») νομίζει κάποιος ότι όντως πρόκειται για το τελευταίο βιβλιοπωλείο, στην πραγματικότητα, με την έξυπνη ιδέα που έχουν υιοθετήσει οι ιδιοκτήτες του, θα είναι από αυτά που δεν θα κλείσουν εύκολα. Η ιδέα, λοιπόν, είναι απλή: όποιο βιβλίο αγοράσεις από το «Τελευταίο Βιβλιοπωλείο» θα στοιχίσει μόνο 2 λίρες!
Ο τίτλος που διάλεξαν για την επιχείρησή τους οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να διακωμωδήσουν την κατάσταση στις πωλήσεις βιβλίων, είναι ταιριαστός με την κρίση στην αγορά των βιβλιοπωλείων. Σε μια εποχή που το Διαδίκτυο -και ειδικά η Amazon- έχει μονοπωλήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για βιβλία, το κατακόκκινο βιβλιοπωλείο της Οξφόρδης φαίνεται πως βρήκε τρόπο να αντέξει στον ανταγωνισμό. Το αναφέρει εξάλλου και στη βιτρίνα με μεγάλη ταμπέλα: όλα τα βιβλία δύο λίρες, αλλά οι περισσότεροι νέοι επισκέπτες επέμεναν να ρωτούν την υπάλληλο ποια βιβλία έχουν δύο λίρες και ποια η κανονική τους τιμή!
Το ίδιο έκανα και εγώ. Ξεφυλλίζοντας αφιερωματικά βιβλία ποιοτικών εκδόσεων με χοντρό εξώφυλλο και απίθανες φωτογραφίες με τα έργα του Ελ Γκρέκο και του Μιχαήλ Αγγέλου που έπεσαν στα χέρια μου από τα βιβλία τέχνης, παρατήρησα στο πίσω μέρος του βιβλίου την προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης (που ήταν για παράδειγμα 68 δολάρια ΗΠΑ). Ηταν η στιγμή που ρώτησα κι εγώ για δεύτερη φορά την υπεύθυνη του καταστήματος πόσο στοιχίζει το συγκεκριμένο βιβλίο και μου απάντησε ευγενικά: «Ο,τι βιβλίο πάρετε από εδώ μέσα κοστίζει δύο λίρες».
Με μεγάλη ποικιλία
Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη· τέχνη, φιλοσοφία, πολιτική, επιχειρήσεις, οικονομικά, βιβλία φαντασίας, ποίηση, παιδικά βιβλία, βιβλία μαγειρικής αλλά και ένα σωρό αξιόλογοι τίτλοι που βλέπεις σε βιτρίνες πολύ μεγάλων εκδοτικών οίκων στο Κεντρικό Λονδίνο.
Η απορία που γεννιέται στον επισκέπτη, αφού συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να βρει θησαυρούς στην τιμή τσίχλας, είναι γιατί τα πωλούν τόσο φθηνά και από πού βγάζουν κέρδος.
Μήπως τα βιβλία έχουν ελαττώματα (λείπουν σελίδες ή και ολόκληρα κεφάλαια); Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, δήλωσε στην «Κ» η υπεύθυνη του καταστήματος. «Αγοράζουμε σε χονδρική εκατοντάδες βιβλία από τα πολύ μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας. Πώς βγάζουμε χρήματα; Οπως βγάζουν όλοι, με το να πωλούμε περισσότερο από ό,τι πληρώνουμε, με το να ελέγχουμε τα κόστη και με το να αναπτυσσόμαστε σε νέες αγορές. Η ιδέα μας λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια και έχουμε άλλα δύο καταστήματα στο Μπρίστολ και στο Σάφτσμπουρι».
Εάν επισκεφθείτε την Οξφόρδη πάντως, εκτός από το «Τελευταίο Βιβλιοπωλείο», κάντε τον κόπο να επισκεφθείτε και ένα από τα ιστορικότερα και παλαιότερα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Αγγλία με επιστημονικές εκδόσεις και σπάνια βιβλία, αυτό της γνωστής αλυσίδας Μπλάκγουελ.
Οσο για το αποτέλεσμα της επίσκεψής μου στο «Τελευταίο Βιβλιοπωλείο»; Εφυγα πλουσιότερη με τρεις τσάντες γεμάτες επτά υπέροχα βιβλία και φτωχότερη κατά 14 λίρες...
Πηγή: news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου