Μετά από "νομική μάχη" που κράτησε για οκτώ ολόκληρα χρόνια, το δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι το σκανάρισμα βιβλίων από την Google και το ανέβασμά τους στο Διαδίκτυο, μέσα από την υπηρεσία Google Books, είναι καθόλα νόμιμο και δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων τους.
Η υπηρεσία Google Books ξεκίνησε από τον αμερικανικό κολοσσό το 2004, με το σκανάρισμα βιβλίων από βιβλιοθήκες (αυτή τη στιγμή, έχουν σκαναριστεί πάνω από 20 εκατ. τίτλοι), έχοντας ως στόχο να μπορεί κάποιος να αναζητά αποσπάσματα αυτών στο Διαδίκτυο και να τα έχει στη διάθεσή του.
Η Google επενδύει, σύμφωνα με αναφορές, γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στο εν λόγω project, το οποίο ο δικαστής Denny Chin χαρακτήρισε ως "ανεκτίμητο εργαλείο έρευνας το οποίο στην πραγματικότητα βοηθάει τους συγγραφείς και δεν καταπατά τα πνευματικά τους δικαιώματα".
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ψηφιοποίηση των βιβλίων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και να προστατεύσει παλιά βιβλία από καταστροφές και φυσική φθορά.
Στην απόφαση διευκρινίζεται και ότι η Google δεν πουλάει σε καμία περίπτωση τα βιβλία που σκανάρει, ούτε κάνει διαθέσιμα ολόκληρα αντίτυπά τους, αλλά αποσπάσματα, κάτι που στην ουσία βοηθάει τους αναγνώστες να βρουν νέους τίτλους, προσφέροντας "δυνητικά" μία νέα πηγή εσόδων για τους συγγραφείς.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Maryland, James Grimmelmann, αυτή είναι μία τεράστια νίκη για τους ερευνητές και τις βιβλιοθήκες.
Η συντεχνία των συγγραφέων δε φαίνεται, ωστόσο, να συμμερίζεται τις απόψεις του δικαστή, σκοπεύοντας να υποβάλλει σύντομα έφεση εναντίον της απόφασης.
Πηγή: digitallife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου