Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013

Τώρα μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του Frankenstein, από το πρωτότυπο χειρόγραφο

 
 
H ιστορία ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, που ήταν αποτέλεσμα φρικιαστικών πειραμάτων ενός διαταραγμένου επιστήμονα, μιλάμε για τον Frankenstein, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1818. Συγγραφέας, η Mary Shelley που, από τότε, μπήκε στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σε όποιο βιβλιοπωλείο κι αν μπείτε, θα βρείτε μία πλειάδα εκδόσεων του Frankenstein, σε όποια γλώσσα του κόσμου θέλετε. Τώρα όμως, μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία από το χειρόγραφο της Mary Shelley, μέσα από τα δύο σημειωματάριά της που ψηφιοποιήθηκαν και μπορείτε να τα δείτε εδώ.
 
frankestein_manuscript
 
Το project της ψηφιοποίησης του χειρόγραφου της Mary Shelley για τον Frankenstein είναι ένα κοινό project μεταξύ της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας για την Ανθρωπότητα του πανεπιστημίου Maryland, με την συμβολή της Bodleian Library του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το χειρόγραφο ανήκει επίσημα στην Bodleian Library, στο Oxford και, σύμφωνα με τον Neil Fraistat, εκ των επικεφαλής του project, μοιάζει πολύ στον ίδιο τον ήρωά του. Είναι ένα συνονθύλευμα από δύο σημειωματάρια γραμμένα με το χέρι της Mary Shelley και με σημειώσεις από τον διάσημο ποιητή και σύζυγό της, Percy Bysshe Shelley.
Στόχος του project είναι να ψηφιοποιηθεί ολόκληρο το αρχείο των Mary και Percy Shelley, εκ των λογοτεχνών που άφησαν στην παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση, τεράστιο έργο, αλλά και των γονιών της Mary, William Godwin και Mary Wollstonecraft.
Ποια η χρησιμότητα ενός τέτοιου project; Μα φυσικά η δυνατότητα που έχουν επιστήμονες και αναγνώστες να μελετήσουν ένα πρωτότυπο χειρόγραφο και να ανακαλύψουν πράγματα πίσω από τα αληθινά πρόσωπα των δημιουργών! Και για όλους εμάς, τους υπόλοιπους; Να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο που μεγάλα αριστουργήματα γράφτηκαν σε εποχές που δεν υπήρχε το Word…
 
Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε στο site εδώ
 
Πηγή: digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών