Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2013

Τo Wikileaks διέρρευσε το προσχέδιο συμφωνίας για πνευματικά δικαιώματα και πατέντες (TPP)

 




















Στο φως της δημοσιότητας φέρνει ο ιστότοπος Wikileaks το μυστικό διαπραγματευτικό κείμενο, και ειδικότερα το κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων, της TPP (Trans-Pacific Partnership), μιας εκ των σημαντικότερων οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
 
 
Η TPP θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική συνθήκη όλων των εποχών, περιλαμβάνοντας χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η δημοσίευση του WikiLeaks έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση κορυφής σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 με 24 Νοεμβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

Μάλιστα, το κεφάλαιο το οποίο βλέπει το φως της δημοσιότητας, και περιλαμβάνει τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στα 12 μελλοντικά κράτη μέλη, είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο της TPP, λόγω της μεγάλης επίδρασης που αναμένεται να έχει στους τομείς των φαρμάκων, των εκδόσεων, των υπηρεσιών διαδικτύου, των πολιτικών ελευθεριών και των βιολογικών πατεντών.
Σημειώνεται ότι η TPP αποτελεί πρόδρομο για την επίσης μυστική συνθήκη ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), που αφορά τις εμπορικές και εταιρικές σχέσεις επενδύσεων, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο του 2013.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους των δύο συνθηκών (TPP και ΤΤΙΡ) είναι ότι συνδυαστικά θα καλύπτουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Wikileaks, Ζουλιάν Ασάνζ, υπογράμμισε τη σημασία τους, τονίζοντας:
«Αν θεσπιστεί, το καθεστώς αυτών των συμφωνιών θα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, θα τσαλαπατά τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων (Creative Commons) . Αν μιλάς, γράφεις, εκδίδεις, σκέφτεσαι, χορεύεις, τραγουδάς ή εφευρίσκεις, αν παράγεις ή καταναλώνεις τροφή, αν είσαι άρρωστος ή σκοπεύεις να αρρωστήσεις, θα βρίσκεσαι στο «στόχαστρο» της ΤPP».
 
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών