Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2013

Δικαστική νίκη της Google για τις ψηφιακές αντιγραφές βιβλίων στις ΗΠΑ

 
Τη δίκη για τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών βιβλίων στις ΗΠΑ κέρδισε η Google την Πέμπτη.

Σε μια απόφαση-σταθμό, το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση απεφάνθη ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να σταματήσει να σκανάρει και κατόπιν να μετατρέπει σε ψηφιακή μορφή εκατομμύρια βιβλία, όπως ζητούσαν οι ενάγοντες.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο στον γίγαντα του Διαδικτύου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου.

Το 2005, η Αμερικανική Ενωση Συγγραφέων (US Authors Guild) είχε μηνύσει τη Google υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια της εταιρείας για δημιουργία μιας τεράστιας ψηφιακής βιβλιοθήκης παραβιάζουν μαζικά τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η ένωση ζητούσε 750 δολάρια για κάθε βιβλίο που είχε αντιγραφεί.

Στον αντίποδα, η Google υποστήριξε ότι το σχέδιό της συνιστά «δίκαιη χρήση» των βιβλίων, διότι αφορά στην ανάρτηση στο Διαδίκτυο αποσπασμάτων (και όχι του συνόλου) των κειμένων.

Ο δικαστής Ντένι Τσιν δέχθηκε τον ισχυρισμό της Google και απέρριψε την προσφυγή της Ενωσης Συγγραφέων, αναφέροντας στο σκεπτικό του ότι το σχέδιο της εταιρείας οδηγεί σε «σημαντικά δημόσια οφέλη».

Η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τη μακροχρόνια νομική μάχη μεταξύ της Google και των αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων.

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τη σημερινή απόφαση» ανακοίνωσε η Google. Η Αμερικανική Ενωση Συγγραφέων γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση.

Το χρονικό

Αρχικά, οι αμερικανοί συγγραφείς και οι εκδότες διαπραγματεύονταν μαζί με τη Google. Οι συνομιλίες αυτές είχαν οδηγήσει σε συμβιβασμό το 2008, ο οποίος προέβλεπε την καταβολή, εκ μέρους της Google, 125 εκατ. δολαρίων σε ένα ταμείο αποζημίωσης των συγγραφέων για τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας που θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Η συμφωνία έθετε, επίσης, περιορισμούς στη δημοσίευση του συνόλου του περιεχομένου ενός βιβλίου.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2011 η συμφωνία απορρίφθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο έκρινε ότι ο συμβιβασμός δίνει στη Google ένα «ντε φάκτο μονοπώλιο» στην αντιγραφή βιβλίων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους αμερικανούς εκδότες σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε σε συμφωνία με τη Google τον Οκτώβριο του 2012. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η δικαστική απόφαση της Πέμπτης απορρίπτει την αξίωση περί καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων που εγείρουν οι αμερικανοί συγγραφείς.

Τον Απρίλιο του 2013 η Google ανακοίνωσε ότι είχε σκανάρει περισσότερα από 30 εκατομμύρια έργα τα οποία σκοπεύει να εντάξει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της.
 
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών