Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2014

Ο πνευματικός κόσμος υπερασπίζεται το βιβλίο


"Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη" επισημαίνουν περισσότεροι από 500 λογοτέχνες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος και της γραφής ενώνοντας τη φωνή τους σε κραυγή αγωνίας για την αποτροπή της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου και ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης του βιβλίου, της γνώσης, του βιβλιοπωλείου.
"Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας" αναφέρουν στο κείμενο που συνυπογράφουν επιχειρώντας την ύστατη στιγμή να αποτρέψουν την καταστροφή που δρομολογεί η κυβέρνηση αν καταργηθεί η ενιαία τιμή προτάσσοντας τον πλουραλισμό στην εκδοτική παραγωγή, το δικαίωμα στη γνώση, την υπεράσπιση του βιβλιοπωλείου ως φάρου διακίνησής του.
Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενό τους ελπίζοντας η φωνή τους να εισακουστεί.
"Οι πιο κάτω που υπογράφουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου.
Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μια ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση.
Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά, αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.
Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής.
Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία που όμως στον σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.
Ζητούμε την συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας".
Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν 523 άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς μεταξύ των οποίων οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μένης Κουμανταρέας, Άλκη Ζέη, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Βασίλης Βασιλικός, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Κώστας Καναβούρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Θανάσης Βαλτινός, Βάλτερ Πούχνερ, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γκανάς , Σωτήρης Δημητρίου, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Άρης Μαραγκόπουλος, Αγαθή Δημητρούκα, Σοφία Ζαραμπούκα, Αλέξης Ζήρας, Θάνος Μικρούτσικος, Λύο Καλοβυρνάς, Πέτρος Κακολύρης,Θανάσης Καρτερός, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Άντζελα Δημητράκη, Ισίδωρος Ζούγρος, Κική Δημουλά, Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Σοφία Νικολαΐδου, Δημήτρης Οικονόμου, Αύγουστος Κορτώ, Σταύρος Λυγερός, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου κ.ά.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών