Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2014

Ζήτησαν να τυπωθεί σε βιβλίο το e-book της Κολίν Χούβερ


Οι αναγνώστες πίεσαν τους εκδότες για την έντυπη μορφή του ψηφιακού βιβλίου

Ζήτησαν να τυπωθεί σε βιβλίο το e-book της Κολίν Χούβερ
 
Περισσότερα από 5.000 Tweets και εκατοντάδες αναρτήσεις στο Facebook έκαναν οι αναγνώστες της δημοφιλούς συγγραφέως ρομαντικής νεανικής λογοτεχνίας Κολίν Χούβερ προς τις εκδόσεις Αtria αναγκάζοντάς τες να τυπώσουν το τελευταίο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφορούσε δωρεάν σε μορφή e-book, σε έντυπη μορφή.
Η Κολίν Χούβερ από το Τέξας, όπου ζει με τον άντρα της και τα τρία αγόρια της, γράφει ρομαντικές ιστορίες με πρωταγωνιστές φοιτητές και νεαρούς ενήλικες και αυτοεξέδιδε τα βιβλία της σε e-book ώσπου άρχισε να αποκτά ένα σημαντικό αναγνωστικό κοινό και δημοτικότητα και προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκδόσεων Αtria, θυγατρικής του μεγάλου εκδοτικού ομίλου Simon and Schuster, που τύπωσαν τα βιβλία της σε χαρτόδετη έκδοση.
Τα βιβλία της Slammed, Point of Retreat, Hopeless, This Girl και Losing Hope σκαρφάλωσαν στην πεντάδα με τα μπεστ-σέλερ των New York Times και η Χούβερ αποφάσισε, ως ανταπόδοση στους αναγνώστες, να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο σε μορφή e-book και να το διακινήσει δωρεάν.
Το e-book με τίτλο Finding Cinderella κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο όμως οι αναγνώστες της Χούβερ φαίνεται πως δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Με αναρτήσεις τους στα social media πίεσαν τον Αtria να εκδώσει το βιβλίο σε έντυπη μορφή, πράγμα που ο οίκος δεσμεύτηκε να κάνει, «διότι δεν μπορείς να μυρίσεις έναν e-reader και διότι τα βιβλία στα ράφια των αναγνωστών της Χούβερ νιώθουν μοναξιά».
Όσο κι αν το παραπάνω σχόλιο εκπροσώπου του Atria κρύβει κάποια ειρωνεία, το γεγονός έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για δύο λόγους. Αφενός δείχνει τον βαθμό διάδρασης μεταξύ συγγραφέων-εκδοτών-αναγνωστών στην εποχή μας και την επίδραση των social media στις εκδοτικές αποφάσεις. Αφετέρου έχει σημασία για το ηλεκτρονικό βιβλίο και το μέλλον του, μιας και οι αναγνώστες της Χούβερ αλλά και η μυθοπλασία που γράφει αποτελούν ηλικιακά το κατεξοχήν κοινό του ψηφιακού βιβλίου και ειδολογικά τη μυθοπλασία που ευθύνεται για τις μεγάλες πωλήσεις στον χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Αν το κοινό αυτό δείχνει μια ανανεωμένη προτίμηση για το παραδοσιακό βιβλίο από χαρτί, πού πρέπει να αναζητηθεί πλέον το νέο κοινό για το ψηφιακό βιβλίο;

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών