Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2014

Οι υλικές στερήσεις αφήνουν τα βιβλία στα ράφια


Κόρη αναγνωστών; Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγάπη για τα βιβλία.
Κόρη αναγνωστών; Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγάπη για τα βιβλία. 
       
                   
Νέα έρευνα δείχνει «σημαντικό και ανησυχητικό» πολιτιστικό χάσμα μεταξύ αναγνωστών και μη αναγνωστών στη Βρετανία. Η έρευνα μεταξύ 1.500 ενηλίκων που διενεργήθηκε από την εταιρεία DJS Research διαπιστώνει ότι όσο ανεβαίνει το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τόσο περισσότερο διαβάζει κανείς.

Το 27% όσων ανήκουν στη χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατηγορία δεν διαβάζει ποτέ βιβλία, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 13% για την ανώτατη κοινωνικοοικονομική κατηγορία. Το 62% που ανήκουν στην κατηγορία αυτή διαβάζει καθημερινά ή σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 42% γι’ αυτούς που ανήκουν στη χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατηγορία.

Ο σύλλογος Booktrust, που παρήγγειλε την έρευνα, ερμηνεύει τα αποτελέσματα ως «προειδοποίηση ότι η διχασμένη κουλτούρα της Βρετανίας ως προς το διάβασμα αποτελεί φράγμα για την κοινωνική κινητικότητα».

Η έρευνα υποδεικνύει «συσχέτιση ανάμεσα στις υλικές στερήσεις και στην έλλειψη ανάγνωσης βιβλίων». Ο πληθυσμός που δεν διαβάζει ποτέ ζει σε υποβαθμισμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών παιδιών, ενώ το προφίλ αυτού που διαβάζει λιγότερο τείνει να περιγράφεται ως εξής «άνδρας, κάτω των 30, με λιγότερα τυπικά προσόντα, μικρότερα επίπεδα προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή».

Ενας από τους ερωτηθέντες, άνδρας στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 είπε στους ερευνητές: «Είμαστε στο 2013, όχι στο 1813. Εχουμε ηλεκτρικό και άρα μπορούμε να αγοράζουμε DVD και να βλέπουμε τηλεόραση αντί να διαβάζουμε. Τα βιβλία είναι για τους πιο μεγάλους, οι νέοι συνολικά δεν διαβάζουν».

Το 18% των ενηλίκων δήλωσε ότι δεν διαβάζει ποτέ βιβλία σε χάρτινη μορφή, ενώ το 56% θεωρεί ότι το Ιντερνετ και οι υπολογιστές θα αντικαταστήσουν τα βιβλία εντός εικοσαετίας. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% για τις ηλικίες 18 ώς 30.

Οι περισσότεροι τακτικοί αναγνώστες δήλωσαν ότι τα βιβλία βελτιώνουν τη ζωή τους, αλλά η δήλωση αυτή ήταν συχνότερη στις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες. (85% για τους αναγνώστες από τα ανώτερα στρώματα, 69% για τους αναγνώστες από τα κατώτερα στρώματα).

Η έρευνα καθιστά επίσης εμφανή τη σχέση ανάμεσα στις συνήθειες της οικογένειας και στη μελλοντική ροπή του παιδιού προς την ανάγνωση. Τα παιδιά όσων άκουγαν από μικρά τους γονείς τους να τους διαβάζουν βιβλία διαβάζουν τακτικά βιβλία στα παιδιά τους σε ποσοστό 89%, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 72% για όσους δεν άκουγαν τους γονείς να τους διαβάζουν. «Το ρήγμα οδηγεί πολλά παιδιά να χάνουν τα οφέλη της ανάγνωσης» σημειώνει η Booktrust.

Πηγή: .kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών