Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2014

Πολιτικοί, εκδότες και συγγραφείς κατά της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου


Σύσσωμο «όχι»


Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου εξέφρασαν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Ελληνικού Βιβλίου στο «Ακροπόλ» με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αλέξη Τσίπρα, του Νικήτα Κακλαμάνη και του Σπύρου Λυκούδη. Όλοι συμφώνησαν ότι η ενιαία τιμή στα βιβλία πρέπει να διατηρηθεί. 
Να σημειωθεί ότι την ενιαία τιμή έχουν στηρίξει με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και 571 άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου σε περίπτωση που καταργηθεί. Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι με την υιοθέτηση της πρότασης περί κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους ισχυρούς ξένους εκδοτικούς οίκους και διευκολύνει τη δημιουργία ολιγοπωλίων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της επιτίθεται στον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας και κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο «να λύσει τη σιωπή του και να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα».
«Τα κίνητρα για την κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά, δεν αφορούν μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, αλλά είναι και ιδεολογικά. Περισσότερο από αριθμούς στοχεύουν στο μυαλό των ανθρώπων. Πολύ σύντομα στα ράφια των αλυσίδων βιβλιοπωλείων θα κυριαρχήσουν τα ευπώλητα βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα, ως επί το πλείστον ποιοτικά, θα εξοβελιστούν» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις θέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει το μέτρο αν έρθει στη Βουλή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είπε ότι βρίσκεται «δίπλα στην προσπάθεια της διατήρησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου γιατί υπερασπίζεται την ελληνική γλώσσα», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης στο χαιρετισμό που απέστειλε δήλωσε ότι θεωρεί «άσκοπη μια τέτοια κίνηση που θα φέρει ανατροπή στην αγορά βιβλίου».
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι το κόμμα του «στηρίζει τη διατήρηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου και αυτό θα πράξει και στη Βουλή», ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης «έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα».
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σημείωσε ότι μέτρο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου θεσμοθετήθηκε στη Γαλλία το 1982 από τον Ζακ Λανγκ. «Σήμερα στη Γαλλία επεκτείνουν το μέτρο, με ενίσχυση μικρών σημείων πώλησης και περιορισμούς στην αδηφαγία του εκτοπλασματικού Amazon» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τη νεότερη πρόταση του υπουργείο Ανάπτυξης για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση, δεν αποδέχονται οι εκδότες και κάνουν λόγο για κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.
Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη μιλώντας για την ενιαία τιμή του βιβλίου τόνισε: «Η υπόθεση της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η κατάργησή της σημαίνει την καταστροφή πάρα πολλών βιβλιοπωλείων, το κλείσιμο πολλών εκδοτών και βεβαίως και την καταστροφή των συγγραφέων. Υπάρχει μία πρόταση να εξαιρεθούν τα λογοτεχνικά. Εγώ αυτό το θεωρώ λάθος, δεν θα εφαρμοστεί και επιπλέον δεν μπορεί στο όνομα της λογοτεχνίας να υποστηριχθεί η παραλογοτεχνία. Και από την άλλη θα θαφτεί το βιβλίο που έχει σκέψη».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Το δοκίμιο, η ιστορία, τα βιβλία κοινωνιολογίας, γιατί να μην ενταχθούν στην ενιαία τιμή; Η ενιαία τιμή υπάρχει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Αυτά τα κράτη κρατούν την ενιαία τιμή ακριβώς για να προστατέψουν τον γραπτό τους πολιτισμό και την σκέψη τους. Γιατί εμείς να προχωρήσουμε σε μία καταστροφή της ελληνικής γλώσσας; Δεν φτάνουν όσα ήδη έχει υποστεί;».
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση διότι προτίθεται να εφαρμόσει την κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής του βιβλίου με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πράξη. Από την κατάργηση της τιμής θα ζημιωθεί όλος ο χώρος του βιβλίου, είτε είναι συγγραφείς, είτε είναι εκδότες, είτε βιβλιοπωλεία, αλλά και το αναγνωστικό κοινό, γιατί θα στερηθεί βιβλία ειδικού βάρους. Οι εκδότες θα συρρικνωθούν και θα εκδίδουν τα λεγόμενα best sellers, τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, χωρίς να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση ότι αυτές δεν αποδίδουν στην Ελλάδα ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο από τον κύκλο εργασιών τους» είπε ο εκδότης και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Θάνος Ψυχογιός.
Καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο νόμο και κάνοντας λόγο για «ιδεοληψία που δεν ξέρει για ποιο λόγο γίνεται», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης σημείωσε: «Με ολλανδικό γάλα μπορούμε να ζήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε ελληνικά με αγγλόφωνα βιβλία».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Μαρία Γιαννακάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και Μαρία Κανελλοπούλου, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Τατσόπουλος, οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης, Ερση Σωτηροπούλου, Χρήστος Γιανναράς, Θανάσης Χειμωνάς, Νίκος Δαββέτας, εκδότες βιβλιοπώλες και πολύς κόσμος.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών