Τρίτη, Μαΐου 13, 2014

Ξέρετε ποιο είναι το προφίλ του σημερινού αναγνώστη;


Μετά από την πολύωρη συζήτηση, με θέμα «Τι διαβάζουμε, πώς διαβάζουμε. Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη», που διοργάνωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό «Ο Αναγνώστης» στις εγκαταστάσεις της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο σημερινός αναγνώστης είναι γυναίκα, διαβάζει ελληνική λογοτεχνία, δανείζεται βιβλία από τις βιβλιοθήκες (ειδικά αυτές των λεγόμενων «υποβαθμισμένων» περιοχών), δανείζεται περισσότερο απ' ό, τι τα προηγούμενα χρόνια- παρά αγοράζει βιβλία (η οικονομική κρίση μείωσε και την αγορά βιβλίου) και ζητά από τις βιβλιοθήκες να ανανεώνουν το περιεχόμενο τους με περισσότερα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κίνηση των δημοτικών βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης (στην τριακονταετία 1982-2012) και την επεξεργασία τους:

- Το 75% των αναγνωστών είναι γυναίκες.
- Η πλειονότητα των αναγνωστών βιβλίων από δημοτικές βιβλιοθήκες, είναι κάτοικοι των εργατικών (δυτικών) συνοικιών και κυρίως μετανάστες (με καταγωγή από την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία κ.λπ.).
-Το 67% των βιβλίων που δανείζονται αφορούν σε κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας και κυρίως της λεγόμενης «pop culture» (στην πρώτη πεντάδα των «ζητούμενων» είναι συγγραφείς, όπως η Χρυσηίδα Δημουλίδου, η Λένα Μαντά, Κάλη Καρατζά κ.λπ.).
- Το 31% των ζητούμενων προς δανεισμό είναι βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας.
- Τα παιδιά δανείζονται λιγότερο κι όταν το κάνουν προτιμούν βιβλία του... Χάρι Πότερ.
- Η κίνηση στις δημοτικές βιβλιοθήκες κορυφώθηκε στην τριετία 2009-2012 (με την έναρξη της οικονομικής κρίσης).

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο διευθυντής του περιοδικού «Ο αναγνώστης» Γιάννης Μπασκόζος, μετείχαν οι: Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά, συγγραφέας, Σωτηρία Καλασαρίδου, Δρ. λογοτεχνικής εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών