Τρίτη, Μαΐου 13, 2014

Ένας e-reader για το υποβρύχιο



Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει στο προσωπικό που υπηρετεί στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, νέους e-reader που θα καλύπτουν τις αναγνωστικές ανάγκες των πληρωμάτων.
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του προγράμματος Navy e-Reader Device ή απλά NeRD έγινε από το Πρόγραμμα Γενικής Βιβλιοθήκης του Ναυτικού και αφορά ένα E Ink tablet το οποίο θυμίζει αρκετά το Kindle. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το NeRD δεν θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, δεν θα έχει δυνατότητα προσθήκης αφαιρούμενων μέσων αποθήκευσης και δεν θα μπορεί κάποιος να προσθέσει ή να διαγράψει περιεχόμενο από αυτό.
Ο λόγος ύπαρξης του σχετικού προγράμματος έχει να κάνει με την ασφάλεια των υποβρυχίων που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, στα συγκεκριμένα σκάφη δεν επιτρέπεται η χρήση οποιασδήποτε ταμπλέτας από το φόβο ότι θα μπορούσαν να υποκλαπούν δεδομένα που θα πρόδιδαν τη θέση του υποβρυχίου, όταν αυτό βρίσκεται στην επιφάνεια.
Έτσι εάν ένα μέλος του πληρώματος θέλει να διαβάσει, θα πρέπει να πάει στη βιβλιοθήκη του σκάφους, η οποία λόγω έλλειψης χώρου, είναι σημαντικά περιορισμένη σε ότι αφορά τους διαθέσιμους τίτλους.
Το Πρόγραμμα Γενικής Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Ναυτικού διαθέτει ήδη μία εκτεταμένη συλλογή από 108.000 e-books και audio-books, τα οποία είναι διαθέσιμα online για το προσωπικό και τις οικογένειές τους. Οπότε, όταν τέθηκε το αίτημα να υπάρχει πρόσβαση και από τα πλοία του στόλου, όπως τα υποβρύχια, η λύση δόθηκε με τη μορφή του NeRD.
Το Ναυτικό θα διαθέσει σε πρώτη φάση 365 συσκευές, οι οποίες αναλογούν σε πέντε συσκευές ανά υποβρύχιο. Κάθε συσκευή θα διαθέτει ήδη εγκατεστημένους 300 τίτλους βιβλίων οι οποίοι δεν θα μπορούν να αλλαχθούν. Οι τίτλοι που έχουν επιλεγεί καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από αστυνομικά και κατασκοπευτικά μυθιστορήματα μέχρι έργα ναυτικής ιστορίας και έργα κλασσικών συγγραφέων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών