Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2014



MAYA ANGELOU


Η παγκοσμίου φήμης αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Maya Angelou έφυγε σε ηλικία 86 ετών.

Υπήρξε προσωπική φίλη του Malcolm X και του Martin Luther King και αγωνιζόταν μαζί τους για τα δικαιώματα των μαύρων.

Maya Angelou γεννήθηκε στο St Louis του Μισούρι των ΗΠΑ το 1928. Ήταν αφροαμερικανή συγγραφέας, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά και πολιτική ακτιβίστρια σε θέματα δικαιωμάτων των μαύρων.

Στην παιδική της ηλικία ένοιωσε τι σημαίνει να είσαι θύμα φυλετικών διακρίσεων και αποφάσισε να μείνει πιστή στις παραδόσεις της Αφρικανικής-Αμερικανικής οικογένειάς της. Λεγόταν Μαργκερίτ Αν – Τζόνσον μέχρι που παντρεύτηκε τον ελληνοαμερικανό ναυτικό Τοφ Αγγελος το 1951, μια ένωση λευκού άντρα και αφροαμερικανής γυναίκας, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής. Το ζευγάρι χώρισε το 1954 αλλά η ίδια κράτησε το επίθετο του πρώην συζύγου της.

Το 1971 η Angelou δημοσίευσε την ποιητική συλλογή της η οποία ήταν υποψήφια για βραβείο Pulitzer. Ακόμα έχει γράψει 7 αυτοβιογραφίες . Παρόλο που δεν σπούδασε ποτέ, απέκτησε τιμητικά πτυχία από τουλάχιστον 30 πανεπιστήμια και δίδαξε για πολλά χρόνια σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η Maya Angelou έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, σε όλη τη σταδιοδρομία της. Συγκεκριμένα το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών του αμερικανικού National Endowment for the Arts και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Presidential Medal of Freedom.
Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου θέλοντας να την τιμήσει εκθέτει σε ειδική προθήκη κάποια από τα έργα της στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Καλλιπόλεως 75) από τις 23/6/14 μέχρι τις 30 /6/14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών