Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2014

Μουσείο Τιεν Γι Γκε: η παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ασίας


Το Μουσείο Τιεν Γι Γκε, που βρίσκεται στην πόλη Νινγκμπό της επαρχίας Τζετζιάνγκ, αποτελεί την παλαιότερη υπάρχουσα ιδιωτική βιβλιοθήκη της Κίνας σήμερα. Είναι επίσης η παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ασίας. [Φώτο: CRIENGLISH.com] 
 
Το Μουσείο Τιεν Γι Γκε, που βρίσκεται στην πόλη Νινγκμπό της επαρχίας Τζετζιάνγκ, αποτελεί την παλαιότερη υπάρχουσα ιδιωτική βιβλιοθήκη της Κίνας σήμερα. Είναι επίσης η παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ασίας.
Η κατασκευή του Τιεν Γι Γκε που ξεκίνησε το 1561 και τελείωσε το 1586, ηγήθηκε από τον Φαν Τσιν, έναν κυβερνητικό αξιωματούχο κατά τα μέσα της Δυναστείας Μινγκ.
Ο Φαν Τσιν λάτρευε τη συλλογή αρχαίων βιβλίων. Μετά την παραλαβή της συλλογής από μια άλλη ιδιωτική βιβλιοθήκη, η συνολική συλλογή του Φαν έφτασε πάνω από 70 χιλιάδες βιβλία.
Αν και υπάρχουν πολλοί συλλέκτες βιβλίων, όχι τόσο πολλοί από αυτούς μπορούν να διατηρήσουν τις συλλογές τους για περισσότερα από 100 χρόνια. Η αιτία για την οποία η συλλογή του Φαν σώζεται μέχρι σήμερα σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισής της. Ένας από τους πρώτους κανόνες του Τιεν Γι Γκε ήταν ότι κανείς έξω από την οικογένεια του Φαν δεν μπορεί να μπει στη βιβλιοθήκη, κρατώντας την άγνωστη από το εξωτερικό κόσμο. Μέχρι το 1673 ο Χουάνγκ Ζονγκσί, ένας μεγάλος φιλόσοφος και ιστορικός, έγινε ο πρώτος «ξένος» που του επιτράπει να μπει στη βιβλιοθήκη και να διαβάσει πολλά βιβλία από τη συλλογή. Μετά την επίσκεψή του, ο Χουάνγκ κατέγραψε ένα κατάλογο με τα βιβλία που δεν είχαν κυκλοφορήσει στην κοινωνία, και έγραψε ένα άρθρο σημειώνοντας την επίσκεψή του στη βιβλιοθήκη.





Πηγή: greek.cri.cn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών