Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

Βιβλιοθήκη σε παραλία της Βουλγαρίας!


Σε 140 ράφια πάνω στην αμμουδιά βρίσκονται πάνω 2.500 τίτλους σε 10 γλώσσες.
 
Μία βιβλιοθήκη αλλιώτικη από τις άλλες άνοιξε τις πύλες της στην Αλμπένα, το βουλγαρικό τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για μια "Βιβλιοθήκη Παραλίας", όπως ονομάζεται, η οποία έχει εγκατασταθεί σε έκταση 12 τετραγωνικών μέτρων, πάνω στην αμμουδιά. Στα 140 ράφια της μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 4.000 βιβλία, κατάλληλα για να διαβάσει κάποιος κάνοντας... ηλιοθεραπεία.
 
Η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένη από υλικό που αντέχει τον δυνατό αέρα και την έκθεση στον ήλιο. "Βρήκαμε ένα υλικό το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό στον ήλιο και το νερό. Βρήκαμε επίσης πολύ γρήγορα μια μέθοδο σταθεροποίησης. Επιλέξαμε ένα είδος παλέτας για την κατασκευή κάτω από τη βιβλιοθήκη, το οποίο όμως δεν μπορείτε να δείτε εδώ, ώστε να γίνει πολύ σταθερή έναντι του ανέμου", λέει ο εμπνευστής της.
 
Η βιβλιοθήκη προσφέρει περισσότερους από 2.500 τίτλους βιβλίων σε δέκα γλώσσες. Μέχρι τώρα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, από μικρούς και μεγάλους. Ενας από τους λόγους είναι ότι ο δανεισμός βιβλίων από τα ράφια της δεν στοιχίζει τίποτα. Είναι δωρεάν!
 
"Νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επιλογής βιβλίων και συγγραφέων. Επίσης, η βιβλιοθήκη γίνεται ολοένα και πιο πλούσια καθώς πολλοί από τους επισκέπτες μας, αφήνουν τα δικά τους βιβλία όταν επιστρέφουν σπίτι από τις διακοπές τους, ώστε να τα διαβάσουν και άλλοι", λέει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης. "Αυτή είναι μια υπέροχη ιδέα. Μου αρέσει πάρα πολύ. Θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλα τα τουριστικά θέρετρα, σε όλο το μήκος της παραλίας", λέει ένας τουρίστας.
 
Magnify Image

 
Εάν οι τουρίστες δεν έχουν προλάβει να διαβάσουν το βιβλίο που έχουν δανειστεί στην διάρκεια των διακοπών τους, μπορούν να το κρατήσουν και για αντάλλαγμα να αφήσουν ένα άλλο δικό τους ώστε να διευρυνθεί η συλλογή της βιβλιοθήκης.
 
 
Πηγή: Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών