Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

Κουφές βιβλιοθήκες


Στην εποχή των online βιβλιοπωλείων, των eBooks και των εικονικών βιβλιοθηκών, οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες ανθίστανται. Κάποιες διεκδικούν μάλιστα την προσοχή μας με την πρωτοτυπία τους.
Ακόμα και στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε φέτος μία beach library: το ξενοδοχείο Thalatta Seaside Resort στην Αγία Αννα (Εύβοια) δημιούργησε «μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, για να διαλέξεις τι θα διαβάσεις χωρίς να έχει φύγει η άμμος από τα πόδια σου». Αυτή η βιβλιοθήκη παραλίας χωράει περίπου 1.000 βιβλία σε τέσσερις γλώσσες και θα εμπλουτίζεται συνεχώς από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Οταν μάλιστα τελειώσει το καλοκαίρι, μαθαίνουμε, τα βιβλία της θα δωριστούν στα σχολεία της περιοχής.
Εξαιρετική ιδέα. Τέτοιες βιβλιοθήκες παραλίας υπάρχουν και στο εξωτερικό. Και μερικές άλλες, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Πάρτε μια γεύση:
  
Η Βιβλιοθήκη στην Αμμο
       
Συνήθως οι έννοιες «νερό», «άμμος», «θάλασσα» και «σερφ» δεν συνοδεύουν τον όρο «βιβλιοθήκη». Να όμως που ο Χέρμαν Κόμπερνας έστησε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη σε μια αμμώδη παραλία στη βουλγαρική Μαύρη Θάλασσα (στο θέρετρο Αλμπένα): είναι εξοπλισμένη με 2.500 βιβλία σε δέκα γλώσσες. Οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν δωρεάν τα βιβλία, αρκεί να αφήσουν ένα δικό τους για τους άλλους. 
  
Βιβλιοθήκη σε Τηλεφωνικό Θάλαμο
       
Οαν η British Telecom αποφάσισε να ξηλώσει τον εμβληματικό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο από την πόλη Westbury-sub-Mendip της Νότιας Αγγλίας, οι ντόπιοι ανέλαβαν δράση: τον μετέτρεψαν σε μία από τις μικρότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο - την οποία διαχειρίζονται εθελοντές. Η εν λόγω βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο - διαθέτει μάλιστα και φως για τους ξενύχτηδες που θα νιώσουν την επιτακτική ανάγκη της ανάγνωσης. Η συλλογή της απαρτίζεται από 100 βιβλία, CDs και DVDs, και εμπλουτίζεται από τις ιδιωτικές συλλογές των κατοίκων της πόλης. Οι χρήστες φέρνουν τα δικά τους βιβλία και δανείζονται άλλα, που δεν έχουν διαβάσει. 
  
Βιβλιοθήκη σε Λεωφορείο
       
Πριν από 11 χρόνια, ένας Βραζιλιάνος, ο 42χρονος Antonio da Conceic'ο Ferreira, μετέτρεψε το λεωφορείο που οδηγούσε σε μια μικρή βιβλιοθήκη, δημιουργώντας το θεσμό «Culture on the Bus» («Τέχνη στο Λεωφορείο»). Σήμερα προσφέρει καθημερινά 15 τίτλους στο ράφι του λεωφορείου του, διαθέσιμους στους επιβάτες της συγκεκριμένης γραμμής. Αυτή η κινητή βιβλιθήκη τούς εξασφαλίζει μια ευχάριστη και διαφωτιστική μετακίνηση. Αρχικά, ο Αντόνιο κατέγραφε ποιος δανειζόταν τι. Σήμερα όμως αδιαφορεί για το κατά πόσον οι χρήστες θα επιστρέψουν το βιβλίο. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η σκέψη πως ένα βιβλίο αλλάζει συνεχώς χέρια. Το όνειρό του είναι η ιδέα του να εφαρμοστεί σε όλες τις γραμμές της δημόσιας συγκοινωνίας της χώρας του.
 
Βιβλιοθήκη σε Γραμματοκιβώτιο
       
Μια βιβλιοθήκη της λογικής «Κάν' το μόνος σου». Αρκεί ένα μεγάλο γραμματοκιβώτιο, μερικά καλά βιβλία και βέβαια η διάθεση να τα μοιραστείς ελεύθερα με την τοπική κοινότητα...
Ο θεσμός τιτλοφορείται «Little Libraries» (Μικρές Βιβλιοθήκες) και στόχο έχει να απλουστεύσει τη γνωστή διαδικασία λειτουργίας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης (κόστος δανεισμού, κάρτες κ.λπ.). Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του θεσμού, Ρικ Μπρουκς, ήδη λειτουργούν 300-400 τέτοιες βιβλιοθήκες σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 8 χώρες του κόσμου. Αναζητήστε τις στη σελίδα: littlefreelibrary.org. Εκεί θα βρείτε και οδηγίες στην περίπτωση που σκέφτεστε να στήσετε τη δική σας. 
  
Υπαίθρια Βιβλιοθήκη
       
Το 2012, ο Ιταλός καλλιτέχνης Massimo Bartolini δημιούργησε μια εκτεταμένη υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη ονόματι «Bookyard» για το βελγικό φεστιβάλ «TRACK: a contemporary city conversation in Ghent». Μέσα στο πράσινο του κτήματος ενός αβαείου (St Peter's Abbey Vineyard, Sint-Pietersplein 14), εγκατέστησε 12 τεράστιες πράσινες προθήκες βιβλίων, πάνω στο γκαζόν, γεμάτες ράφια, οι οποίες «συνομιλούν» με τα αμπέλια του κτήματος. Τα εν λόγω βιβλία, ωστόσο, είναι προς πώληση - τα έσοδα διατίθενται για τις ανάγκες του ιδρύματος.
 
Βιβλιοθήκη σε Μουλάρι
       
Το 2009, στα βουνά της επαρχίας Trujillo της Βενεζουέλας, το Πανεπιστήμιο Valle del Momboy εγκαινίασε μια ανορθόδοξη υπηρεσία: τα «βιβλιο-μουλάρια»(!) Αυτές οι κινητές βιβλιοθήκες στην πλάτη των ζώων περιοδεύουν από χωριό σε χωριό και προσφέρουν βιβλία στα παιδιά των χωρικών, ουσιαστικά επιτελώντας λειτούργημα. 
  
Βιβιλοθήκη με Ρόδες
       
Ο Antonio La Cava, συνταξιούχος Ιταλός δάσκαλος, αποφάσισε πως έπειτα από 42 χρόνια διδασκαλίας θα μπορούσε να προσφέρει και κάτι παραπάνω ώστε να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Ετσι, το 2003, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο τρίτροχο Ape και το ανασκεύασε ώστε να φιλοξενεί μια κινητή βιβλιοθήκη 700 βιβλίων. Εκτοτε αλωνίζει με αυτό τη χώρα.
(Πηγή: http://www.oddee.com
  
Βιβλιοθήκη σε Τόμους
       
Συμβατική μεν η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, αλλά φιλοξενείται σε ένα απίθανης σύλληψης κτίσμα. Δημιουργήθηκε στο Κάνσας, με στόχο να κεντρίσει τον κόσμο να ανοίξει κανένα βιβλίο. Εντυπωσιάζει ένα κτηριακό σύμπλεγμα («The Community Bookshelf»), που παραπέμπει σε ένα γιγαντιαίο ράφι βιβλιοθήκης που απαρτίζεται από 22 τίτλους κλασικών βιβλίων (π.χ., «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν), τους οποίους επέλεξαν οι ντόπιοι. Ο εν λόγω χώρος λειτουργεί ως το πάρκινγκ της βιβλιοθήκης, και όπως λένε οι εμπνευστές του «σίγουρα θα είναι η μοναδική φορά που θα παρκάρεις μέσα σε ένα γιγαντιαίο αντίγραφο του "Ρωμαίου και της Ιουλιέτας"»... 
  
Βιβλιοθήκη σε Τανκ
       
Τιτλοφορείται «Οπλο μαζικής καταστροφής», φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη-ακτιβιστή Raul Lemesoff αλλά στην πραγματικότητα πρεσβεύει την ειρήνη μέσω της φιλαναγνωσίας. Αυτή η κινητή βιβλιοθήκη-έργο τέχνης διαθέτει περί τα 900 βιβλία στα «ράφια» του οχήματος. Το βιβλιοφιλικό αυτό τανκ περιοδεύει στα αστικά κέντρα της Αργεντινής, με στόχο «να συνεισφέρει στην ειρήνη μέσω της λογοτεχνίας» και παραπέμπει στο Ford Falcon του 1979, άρμα διαδεδομένο την εποχή τής τότε στρατιωτικής δικτατορίας. Τροφοδοτείται συνεχώς από ιδιωτικές δωρεές. 
  
Βιβλιοθήκη σε Κιόσκι
 
Στήθηκε στη Νέα Υόρκη (στη γειτονιά της Νολίτα) το 2013 και λειτουργεί ως μια λιλιπούτεια εποχιακή βιβλιοθήκη μέσα σε ένα μικρό και πρωτότυπο σχεδιαστικά υπαίθριο θάλαμο-κουβούκλιο. Η κατασκευή είναι κλειστή, προστατεύοντας τα βιβλία και το χρήστη από τις καιρικές συνθήκες. Η όλη ιδέα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Architectural League of New York και του Pen World Voices Festival που επέλεξαν 10 σχεδιαστές, με στόχο να κατασκευάσουν ανοιχτές βιβλιοθήκες-μινιατούρες στο κέντρο του Μανχάταν.
 
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών