Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2015

Education on the move: Όταν ο μαθητής μετακομίζει, ο δάσκαλος ακολουθεί

 

17/07 12:49 CET


Αιθιοπία

Άλογα που κουβαλάνε βιβλία. Ίσως πιστεύετε πως αυτή η εικόνα ανήκει σε μια άλλη εποχή, όμως στη Αιθιοπία οι κινητές βιβλιοθήκες φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Ναγκάσσα Ζάνφα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του και επιλέγει τα βιβλία που θα πάρει μαζί του. Στο μυαλό του έχει τα παιδιά που τον περιμένουν και ανυπομονούν να ανοίξουν τα πολύχρωμα βιβλία του.
Ο Ναγκάσσα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Πρόγραμμα εκμάθησης κινητών βιβλιοθηκών». Το σχέδιο αυτό υλοποιείται από μια «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» που ονομάζεται η «Αιθιοπία διαβάζει». Η οργάνωση διαθέτει ένα δίκτυο με 65 βιβλιοθήκες.
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.ethiopiareads.org

Γαλλία

Φτώχεια και διακρίσεις. Οι Ρομά στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις. Στη Γαλλία, μόνο τα μισά παιδιά των Ρομά πηγαίνουν στο σχολείο. Όμως ένας αποφασισμένος δάσκαλος μετατρέπει τους δημόσιους χώρους σε σχολικές αίθουσες.
Παιχνίδια, βιβλία, μπογιές και μολύβια..Στο Longjumeau, 20 χιλιόμετρα από το Παρίσι, η Λόρα συγκεντρώνει το υλικό που θα πάρει μαζί της. Η 23χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία δουλεύει ως κοινωνική λειτουργός στην οργάνωση Intermèdes-Robinson. Δύο φορές την εβδομάδα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά κινητά εργαστήρια σε δύο καταυλισμούς των Ρομά στη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο των δικαιωμάτων των Ρομά στη Γαλλία, λιγότερο από το 50 των παιδιών πηγαίνουν στο σχολείο.

Κένυα

Πρέπει να γίνουν καλές νοικοκυρές και συχνά παντρεύονται πολύ μικρές. Για τα κορίτσια που γεννήθηκαν σε νομαδικές οικογένειες, η εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όμως στην Κένυα, υπάρχει μια σχολή που κατάφερε να φέρει στα θρανία πολλά από αυτά τα κορίτσια.
Στους πρόποδες του βουνού Μογκίλα, βρίσκεται μια περιοχή για την οποία χρόνια συγκρούονταν φυλές νομάδων. Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε ένα σχολείο που σήμερα ενώνει τις αντιμαχόμενες κοινότητες. Σε αυτό το σχολείο τα κορίτσια έχουν μία ευκαιρία να μην γίνουν μόνο σύζυγοι, μητέρες και οικιακοί βοηθοί. Το σχολείο Lopiding έχει συσταθεί για να ενθαρρύνει τα κορίτσια με στόχο να καθίσουν στο θρανίο. Η προσπάθεια στηρίζεται από την κυβέρνηση της Κένυας, αλλά και από δωρητές. Το σχολείο άνοιξε το 2010 και από τότε ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται συνεχώς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών