Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016

Shapereader: Μια νέα επαναστατική γλώσσα σχεδιασμένη από και για τυφλούς αναγνώστες


SGT

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί την εγκατάσταση Shapereader, μια νέα επαναστατική γλώσσα σχεδιασμένη για τη δημιουργία αφηγηματικών έργων από, και για τυφλούς αναγνώστες και ένα καινοτόμο βιωματικό πείραμα πάνω στην έννοια της γλώσσας.
Είναι βασισμένη πάνω σε ένα ρεπερτόριο 210 απτικών συμβόλων που μεταφράζουν τα διαφορετικά στοιχεία της αφήγησης, όπως τους χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα, κ.ο.κ. Οι αναγνώστες καλούνται να μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιήσουν τα απτικά σύμβολα ώστε να κατανοήσουν το απτικό αφήγημα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τις 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και τους πίνακες υπομνημάτων που τη συνοδεύουν.
sgtgr
Στο πλαίσιο της έκθεσης, έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης (19-21 Φεβρουαρίου) κατά το οποίο, μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες γίνονται το απτικό αλφαβητάρι των συμμετεχόντων.
sgtgr
Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το Φιλανδικό Ίδρυμα Koneen Saatio το 2013. To Shapereader είναι ένα έργο του Ilan Manouach. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συμπόσιο Visual Linguistics στο Ανόβερο και έκτοτε έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκθέσεις του ανά τον κόσμο (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Πολωνία, Δανία και Ελβετία). Μια πρώτη καλλιτεχνική εφαρμογή –και επιτυχημένο παράδειγμα υλοποίησης της γλώσσας Shapereader– είναι το Arctic Circle (Αρκτικός Κύκλος), ένα πρωτότυπο χαραγμένο αφηγηματικό έργο. Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το φινλανδικό ίδρυμα Koneen Saatio το 2013.
Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών