Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016

Μαγικό άγγιγμα στην πιο παλιά βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης

 

Η Beyazit Public Library, η πιο παλιά και πιο μεγάλη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης με νέο ύφος



magiko-aggigma-stin-pio-palia-bibliothiki-tis-kwnstantinoupolis 
Η Beyazit Public Library, η πιο παλιά και πιο μεγάλη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, ξανάνιωσε και δίκαια καμαρώνει,ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο σύγχρονο και την πατίνα της ιστορίας.
Το ιστορικό αρχιτεκτόνημα ολοκληρώθηκε το 1884. Είναι πάνω στο Divan Yolu, τον άξονα του ιστορικού καρδιάς της πόλης, δίπλα από το Τζαμί του Σουλτάνου Βαγιαζίτ, το πιο παλιό αυτοκρατορικό τζαμί της Κωνστατινούπολης.  σχολείο για μικρά παιδιά, νοσοκομείο, μεντρεσέ, χαμάμ.
Το 2006, το γραφείο Tabanlioglu Architects ξεκινά, προσεκτικά, να αναδιοργανώσει το εσωτερικό και να αναπαλαιώσει το κτίσμα της κρατικής βιβλιοθήκης. Ο περιβάλλον χώρος επιβάλλει ευαισθησία: Σε μία αυλή ένα ιστορικό παλαιοβιβλιοπωλείο οδηγεί προς την Πύλη Βαγιαζίτ, μία από τις κύριες εισόδους στο Καπαλί Τσαρσί. Η πρόσοψη της βιβλιοθήκης βλέπει  σε έναν γιγάντιο πλάτανο, στον ίσκιο του οποίου ένα καφενείο σερβίρει αδιάλειπτα, από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη θέση της παλαιάς οροφής, οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν μια ελαφριά υφασμάτινη κατασκευή που φουσκώνει και η οποία φιλτράρει το φως προς την ανοιχτή εσωτερική αυλή.
Διάφανα «περίπτερα», σε σχήμα μεγάλων γυάλινων κιβωτίων, τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό, φέροντας το σύγχρονο σε διάλογο με τον ιστορικό περίγυρο. Λειτουργούν, ταυτόχρονα, ως ιδανικές «αποθήκες» του ανεκτίμητου θησαυρού παλαιών χειρογράφων και βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη.
Η σύγχρονη τουρκική εκδοτική παραγωγή βρίσκει φιλοξενία στον δεύτερο όροφο. Στον πρώτο, οι περιοδικές εκδόσεις. Το ισόγειο επιφυλάσσει αμέριστη θαλπωρή στις εκδόσεις της οθωμανικής περιόδου και στα σπάνια τουρκικά, αραβικά και περσικά χειρόγραφα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τα ερείπια Βυζαντινής εκκλησίας. Συντηρήθηκαν με φροντίδα και είναι προσιτά στα μάτια των επισκεπτών μέσα από υάλινη οροφή.

 
 
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών