Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

Σαν σήμερα: 24 Οκτωβρίου 1963, Ο Γιώργος Σεφέρης λαμβάνει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας




Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 η είδηση που έφτασε στην Αθήνα γέννησε με χαρά τον Γιώργο Σεφέρη αλλά και όλους τους Έλληνες. Η Σουηδική Ακαδημία των Βραβείων Νόμπελ είχε επιλέξει τον Έλληνα ποιητή για να του απονείμει το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ήταν το πρώτο βραβείο Νόμπελ για Έλληνα λογοτέχνη (ακολούθησε και το δεύτερο, στον Οδυσσέα Ελύτη το 1979). Στις πρώτες του δηλώσεις ο ποιητής είπε:

«Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα.»

Σε λιγότερο από δυο μήνες, στην τελετή βράβευσης που έγινε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Σεφέρης παρέλαβε το βραβείο «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

Η ομιλία του ήταν άκρως συγκινητική και συνόψιζε τις απόψεις του για την ελληνική γλώσσα, από την αρχαιότητα μέχρι και την σημερινή εποχή αλλά και την ανάγκη της ποίησης στον σύγχρονο κόσμο.


Πηγή:  E-Daily.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών